Erişilebilirlik

ABD'de Martin Luther King'i Anma Günü


Washington'da Martin Luther King anıtı önünde düzenlenen törende İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson konuşma yaparken
Washington'da Martin Luther King anıtı önünde düzenlenen törende İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson konuşma yaparken

1955'de ırk ayrımına son verme mücadelesini başlatan ve Nobel barış ödülüne layık görülen medeni haklar savunucusu 13 yıl sonra suikast sonucu öldürülmüştü.

Amerika’da suikast sonucu öldürülen medeni haklar savunucusu Martin Luther King anılıyor.

King ilk kez 1955 te Alabama eyaletinin Montgomery kentinde siyah Amerikalı’ları otobüs boykotu yapmaya teşvik ederek ırk ayrımına son verme mücadelesini başlatmıştı. 1950 ve 60’lı yıllarda gelişen Medeni Haklar Hareketi’nin mimarı olarak anılan King, 1963 te Washington’da tarihi “I have a dream-Bir Rüyam Var”” konuşmasını yaparak milyonlarca insana esin kaynağı olmuştu.

1964’de ABD Başkanı Lyndon Johnson ırkçı ayrımına son veren ve siyah Amerikalıları beyazlarla eşit kılan yeni yasayı imzalarken King de Nobel Barış ödülüne layık görüldü.

King, 4 Nisan 1968 de Tennessee eyaletinin Memphis kentinde siyah temizlik işcilerine ücret zammı ve daha iyi çalışma koşulları için düzenlenen gösterilere katılmaya gittiğinde suikast sonucu öldürüldü. King öldürüldüğünde sadece 39 yaşındaydı.

Başkan Ronald Reagan 1983’te Ocak ayının 3üncü Pazartesi gününü Martin Luther’i anma günü ilan eden kararnameyi imzaladı. Daha sonra Amerikan Kongresi 1994 ‘de aynı günü Amerika’da resmi bayram ilan eden bir yasa çıkardı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG