Erişilebilirlik

ABD'de Konut Satışlarında Sürpriz





Amerika’da ev satışları, Haziran ayında beklenenin aksine düşüş gösterdi. Mayıs ve Nisan aylarındaki hareketliliğin geçen ay da tekrar etmesi bekleniyordu.

Ancak, satışlardaki düşüşe rağmen, ev fiyatları hala son beş yılın en yüksek düzeyinde.

Amerika Emlakçılar Birliği, Haziran’da ev satışlarının %1,2 oranında düştüğünü bildirdi. Bu da yıl ortalamasında vurulduğunda 5,8 milyon ev olarak hesaplanıyor. Ancak yine de bu 2009 Kasım ayından bu yana en yüksek ikinci ev satış rakamı.

Emlakçılar Birliği, yükselmeye başlayan konut kredi faizleri nedeniyle ev satışlarının Haziran’da düştüğü görüşünde.

Konut kredi faizleri, Amerika Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiyi canlandırmak için her ay yaptığı 85 milyar dolarlık bono ve konut kredisine dayalı tahvil alımlarını bu yıl sonuna doğru azaltacağının işareti üzerinde artmaya başlamıştı.


Euro bölgesinde rekor borç


Euro bölgesinin kamu borçları, uygulanan kemer sıkma politikalarına rağmen artmaya devam ediyor.

Yetkililer, kamu harcamalarındaki kesinti ve yükseltilen vergilere rağmen 17 üyeli Euro bölgesinin borçları yılın ilk üç ayında tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Bu ülkelerin toplam borcu, GSMH’lerinin %92’si oranında arttı.

17 ülke içerisinde sadece Almanya ile Estonya’nın borçları azaldı.

Kamu harcamalarını azaltmak ve vergileri yükseltmek, üç yıldır devam eden borç krizinden çıkma için öngörülen ekonomik reçeteydi. Kriz nedeniyle beş Euro ülkesi dış yardım almak zorunda kaldı.

Ancak kamu harcamalarındaki kesintiyle birlikte işsizlik arttı ve %12,2 oranına çıkarak rekor kırdı. Yaklaşık 1,5 yıldır da resesyondan çıkılamadı.


Avrupalı yetkililer, işsizliği azaltmak için yeni programlar başlatılması gerektiğine işaret ediyor, birliğin gelecek yedi yıllık bütçesinde de bu programlar için fon ayrılması kararlaştırıldı.

Ancak halen kemer sıkma politikalarından vazgeçilmiş değil.
XS
SM
MD
LG