Erişilebilirlik

ABD'de Kadın Denizciler de Denizaltılarda Görev Yapabilecek


ABD'de Kadın Denizciler de Denizaltılarda Görev Yapabilecek
ABD'de Kadın Denizciler de Denizaltılarda Görev Yapabilecek

Amerikan Donanması, Donanma Akademisi’nden mezun olan 11 kadın denizciye denizaltılarda görev verileceğini açıkladı. Bu kadınların ilk kez bu tür bir hizmette yer alacağı anlamına geliyor. Amerika’nın Sesi yeni mezun olan donanma mensuplarıyla konuştu.



22 yaşındaki Laura Martindale, geçen ay Washington yakınlarındaki Maryland eyaletinin Annapolis kentindeki Amerikan Deniz Akademisi’nden mezun oldu.

Martindale sıradan bir üniversite öğrencisi değil. Laura Martindale Amerikan denizaltılarında görev alacak ilk kadın subaylardan biri. Martindale, “Denizaltılara hep ilgi duydum. Deniz Akademisi’ne girdiğimde kadınlara denizaltılarda çalışma fırsatı verilmiyordu. İki yıl önce bir denizaltıyla okyanusun dibine kadar indik. Denizaltıyı kullandığıma inanamamıştım. Kongre’ye ve komutanlarımıza kadınlara da denizaltılarda görev yapma imkanı verdikleri için teşekkür ediyorum,” diyor.

Kadınlar Amerikan donanmasına ait savaş gemilerinde 1994 yılından beri görev yapıyor. Ancak denizaltılarda kadınlara görev verilmesi fikri geçen yıl sonunda ortaya çıktı. Kadınların bu tür işlere talip olmaması sorunlardan biri. Denizaltı görevleri çok ağır teknik sorumluluklar gerektiriyor.

Bundan 40 yıl önce donanmada görevli askerlerin yüzde 70’i mühendislik gibi teknik bölümlerden mezundu. Bugün bu oran sadece yüzde 25. Donanmada üniversitelerin teknik bölümlerinden mezun olmuş kadınların oranı hızla artıyor.

Ancak Martindale ve diğerlerinin bu göreve seçilmesinin başlıca nedeni bu değil. Martindale, “Bence denizaltılar ve nükleer enerji konularında hırslı subaylara ihtiyaç duyuldu. Bir başka nedeni de ilk kadın denizaltı subaylarının bu durumla iyi başa çıkabilecek kişiler olmasına önem verilmesi oldu,” diyor.

Denizaltılarda yaklaşık 20 kadın subay görev yapacak. Bunlardan 11’I Akademinin yeni mezunları arasından seçildi. Diğer adaylar donanmanın çeşitli bölümlerinden gelecek. Mezuniyet sonrası Martindale ve diğer kadın subaylar denizaltı eğitim programına alındı. Kadın denizaltı subaylarının 2011 sonunda göreve başlaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG