Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Son 5 Yılın En Düşük Düzeyinde


ABD ekonomisi Eylül ayında istihdam piyasasına 148 bin yeni iş alanı ekledi
ABD ekonomisi Eylül ayında istihdam piyasasına 148 bin yeni iş alanı ekledi
Amerika’da açıklanan son rakamlar işsizlik oranının son beş yılın en düşük seviyesine indiğini ortaya koydu. Geçen ay istihdam piyasasına sadece 148 bin yeni iş alanı eklenirken, işsizlik oranı %7,2’ye indi. Bu rakam, Ağustos ayına göre %0,1’lik bir artışa işaret ediyor.

Son işsizlik oranı, 2008 mali krizinden bu yana en düşük işsizlik rakamı. Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika, 2008’de, Büyük Buhran olarak adlandırılan 1930’ların depresyon döneminden bu yana en ağır ekonomik krizi yaşamıştı.

İstihdam raporu, 16 gün süren hükümetin kısmen kapandığı dönem öncesinde ekonominin yavaşladığına da işaret ediyor. Hükümetin kapandığı dönemde, tahminlere göre, Amerikan ekonomisi 24 milyar Dolar’lık kayba uğradı.

Geçen ayki istihdam artışı da inşaat, toptan satış, ulaşım ve depolama sektörlerinde kaydedildi. Ancak rapora zorunlu ücretsiz izine çıkarılan 800 bin kamu çalışanı dahil edilmedi.

Amerika’daki işsizlik oranı özellikle Merkez Bankası’nın tahvil alım programında belirleyici unsur olduğundan dikkatle takip ediliyor.
Banka yetkilileri gelecek hafta yapacakları toplantıda, aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımı programının geleceği üzerinde karar alırken işsizlik rakamını da dikkate alacak.

Daha önceki açıklamalarda Banka, tahvil alımlarını yavaşlatabileceği imasında bulunmuştu. Ancak hükümetin kısmen kapanması sonrasında yavaşlama kararının ileri bir tarihe atılacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG