Erişilebilirlik

ABD’de Iraklı İki Mülteciye IŞİD Suçlaması


Beyaz Saray’ın Ortadoğu’daki savaşın parçaladığı bölgelereden kaçan binlerce mülteciyi ABD’ye kabul etme planı eleştirilirken, California’da Iraklı iki mültecinin terör suçlamasıyla gözaltına alındığı haberi geldi

Beyaz Saray’ın Ortadoğu’daki savaşın parçaladığı bölgelerden kaçan binlerce mülteciyi ABD’ye kabul etme planı eleştirilirken, California’da Iraklı iki mültecinin terör suçlamasıyla gözaltına alındığı haberi geldi.

Yakalanan iki kişinin de Filistin asıllı Iraklı oldukları ve son birkaç yıldır Amerika’da yaşadığı bildirildi. Yetkililer, terör suçlamasıyla gözaltına alınan kişilerin birbirleriyle temas halinde olabileceğini, ancak iki gencin ABD’ye yönelik herhangi bir saldırı planı olduğunu düşünmediklerini kaydetti.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, California eyaletinin Sacramento kentinde yaşayan 23 yaşındaki Muhammed Yunus el-Cayab, uluslararası terör eylemlerine bulaşmak ve bu konuda yalan ifade vermek suçlamasıyla gözaltına alındı.

Cayab'ın 2012'de mülteci olarak ABD'ye geldiği, sosyal medya üzerindeki yazışmalarında, köktendinci Ensar el-İslam örgütü saflarında Suriye'de savaştığına değindiği bildirildi. Cayab'ın Suriye seyahatleri konusunda da yetkililere yalan ifade verdiği belirtildi.

Teksas’ın Houston kentinde yakalanan Ömer Farac Sait El-Hardan adlı 24 yaşındaki Iraklının da IŞİD’e eğitim ve malzeme desteği sağlamaya teşebbüs etmekle suçlandığı bildiriliyor.

El-Hardan’ın ABD’ye 2009 yılında Iraklı mülteci olarak geldiği, daha sonra oturma izni aldığı belirtildi. 24 yaşındaki genç, göçmenlik işlemlerini yürüten yetkililere, terörist gruplarla bağlantıları konusunda yalan ifade vermekle suçlanıyor.

İki zanlının da Cuma günü hakim karşısına çıkması bekleniyor.

İki tutuklama, Beyaz Saray’ın bu yıl Suriye’deki savaştan kaçan 10 bin mülteciyi güvenlik endişelerine rağmen ABD’ye kabul etme planıyla ilgili tartışmayı daha da alevlendirebilir.

Teksas, hali hazırda Suriyeli mültecilerin yerleştirilmesine karşı çıkan eyaletlerden biri. Vali Greg Abbott’ın iki terör tutuklamasını, mültecilerin Teksas’a yerleştirilmesine karşı çıkmak için kullanabileceği belirtiliyor.

Beyaz Saray, mülteci kabul planı dahilinde Amerika’ya gireceklerin çok titiz bir güvenlik taraması sürecinden geçirileceğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG