Erişilebilirlik

ABD'de Bütçe Kesintileri Kaygıyla Bekleniyor


ABD'de Bütçe Kesintileri Kaygıyla Bekleniyor
ABD'de Bütçe Kesintileri Kaygıyla Bekleniyor

Amerika'da mevcut yasalara göre, süper komisyon bütçe açığını kapatmayı başaramadığı için sosyal programlar ve ulusal savunma alanlarında bütçe kesintileri 2013 yılından itibaren otomatik olarak devreye girecek. Birçok siyasetçi şimdiden Başkan Obama'nın veto tehdidine rağmen bazı federal programlarda kesintiye gidilmesini engellemek istiyor.

Bu yılın başında bütçe konusunda varılan anlaşma, Kongre’de oluşturulan süper komisyonun 10 yıllık süre içinde bütçeden 1 trilyon 200 milyar dolar kesmeyi başaramaması durumunda aynı miktarın otomatik olarak kesilmesini öngörüyordu.

Başkan Obama kemer sıkmaya başlayacaklarını söyledi:

“Öyle ya da böyle bütçe açığını kapatacağız.”

Bu da tarım sübvansiyonlarından ulaşıma, yaşlılara sağlanan sağlık hizmetlerine birçok programın kesilmesi anlamına geliyor. Savunma harcamaları da kesintiden nasibini alacak.

Otomatik kesintiler farklı ideolojilerden birçok siyasetçiyi öfkelendiriyor. Birçok Demokrat altyapı ve diğer sosyal programların kesilmesine karşı.

Cumhuriyetçilerse savunmada kesinti yapıldığı takdirde güvenlikten ödün verileceği görüşünde. Temsilciler Meclisi üyesi Howard McKeon da böyle düşünüyor:

“Ulusal savunma, bütçe kesintilerinden yeterince nasibini aldı.”

Savunma Bakanı Leon Panetta ordunun büyük zarar göreceğini söylüyor:

“Otomatik kesintiler devreye girerse rakamlar ikiye katlanır. Bu da ulusal savunmamız için felaket olur.”

Otomatik kesintiler harcamalarda bazı alanlara öncelik tanınmasını engelliyor. Bruce Katz Brookings Enstitüsü’nde uzman. Katz şunları söylüyor:

“Kesintileri aptalça ya da akıllıca yaparsınız. Birçok alanda birden kesinti yapmak bence aptalca bir strateji.”

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney otomatik kesintilerin Kongre’yi harekete geçirmek için gerekli olduğunu söyledi:

“Otomatik eksintiler bir amaç çerçevesinde hazırlanmıştı. Bu amaç, Kongre’nin sonuç almasını sağlamaktı.”

Kongre kesintileri engelleyecek bir yasa çıkarabilir. Başkan Obama, bütçe açığını aynı oranda kapatacak yeni bir bütçe planının da memnunlukla karşılanacağını söyledi:

“Kongre’de kimileri şimdiden otomatik kesintileri engellemeye çalışıyor. Buna yanıtım kesindir: Hayır. Bu kesintileri engelleyecek çabaları veto edeceğim.”

Obama’nın veto tehdidi, başkanla birlikte Temsilciler Meclisi’nin tamamının ve Senato’daki sandalyelerin üçte birinin seçileceği 2012 yılında yeni bir bütçe savaşına neden olabilir.


XS
SM
MD
LG