Erişilebilirlik

ABD'de Borçlanma Tavanı Krizi Büyüyor


John Boehner
John Boehner

Beyaz Saray ile Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçi Partili milletvekilleri arasında borçlanma tavanının yükseltilmesiyle ilgili görüş ayrılıkları devam ediyor.

Cumhuriyetçi Partili liderler, kendi hazırladıkları planda öngörülen bütçe kesintilerine yeterli destek bulamadıkları için planın oylamasını erteledi.

Borçlanma tavanının 2 Ağustos tarihinden önce arttırılması gerekiyor. Bu konuda süren belirsizlik ve Amerika’nın kredi notunun düşürülmesi riski Amerikan borsalarını kötü etkiledi.

Meclis’in Cumhuriyetçi başkanı John Boehner tarafından hazırlanan plan, 14.4 trilyon dolar olan borçlanma tavanının, devlet harcamlarını kesme şartıyla yükseltilmesini öngörüyor. Oysa Demokratlar, derinleşen bütçe açığını vergileri arttırarak kapatmayı istiyor.

Demokrat milletvekili Steny Hoyer, Cumhuriyetçilerin planına hiç bir Demokratın oy vermeyeceğini söyledi. Senato’nun Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid de, Cumhuriyetçilerin planı mecliste kabul edilse bile Senato’dan geçemeyeceğini belirtti.

Boehner’in planına Cumhuriyetçilerin muahfazakar sağ kanadı olan Çay Partisi hareketinden de “devlet harcamalarında çok az kesinti yapıyor” şeklinde eleştiriler geldi.

XS
SM
MD
LG