Erişilebilirlik

ABD'de Adayların Aksine Halk Serbest Ticaretten Yana


Beyaz Saray önünde Trans-Pasifik Anlaşması Protestosu, 3 Şubat 2016
Beyaz Saray önünde Trans-Pasifik Anlaşması Protestosu, 3 Şubat 2016

Küresel İşler Chicago Konseyi’nin yayınladığı kürselleşme anketinin sonuçları uzmanlar için sürpriz oldu.

Ankete katılan 2000 Amerikalı'nın üçte ikisi, uluslararası ticaretin ülke ekonomisi, tüketim, yaşam standardı ve ABD’li şirketler için iyi olduğunu söyledi. Ama konu, ABD’de iş güvenliği ve yeni istihdam olanakları yaratmaya geldiğinde, uluslararası ticaretin iyi etkilerinin olcağını düşünenlerin oranı yüzde 35'te kaldı.

İşleri ve ekonomik gidişatı daha zorda olan katılımcılar, ticaret anlaşmalarını en fazla eleştirenler. 45 yaş üstü, lise mezunu, beyaz erkek nüfus, eleştirenlerin başında geliyor.

Nüfusun bu kesimi, ekonominin imalat yerine bilgisayarlara odaklanması nedeniyle, işsizlik, eksik istihdam, sabit maaşlar ve sınırlı olanaklarla boğuşuyor. Uzmanlara göre bu nüfus, Cumhuriyetçi Donald Trump’ı destekleyenlerin kilit kesimi. Trump, partisinin serbest ticarete olagelen desteğini değiştiriyor. Cumhuriyetçi aday, önseçimlerde deneyimli rakiplerini, işte bu kesime hitap ederek yarış dışı bırakmayı başardı.

Demokrat aday Hillary Clinton da Trans-Pasifik Ortaklık dahil ticaret anlaşmalarını eleştiriyor. Clinton, dışişleri bakanlığı döneminde bu anlaşmaları destekliyordu. Önseçimlerdeki rakibi Senatör Bernie Sanders da serbest ticaret anlaşmalarına, ABD’de işsizliği artırdığı gerekçesiyle karşı çıkmış ve bu şekilde hatrı sayılır bir oy oranına ulaşmıştı.

Küreselleşme ile ilgili bir başka çalışmada, New York Üniversitesi’nden Profesör Ian Bremmer, nesnelerin, işlemlerin ve teknolojinin daha da sınır tanımadan hareket ettiğine dikkat çekiyor. Avrasya Grubu’nun da kurucusu olan Bremmer’a göre ekonominin önemli parçaları küreselleşiyor, küreselleşmeyen tek şey ise insanlar ve bu yüzden de bir çok gelişmiş ülkenin orta sınıfının altı oyuluyor. Bu sınıfın ekonomiye dair kızgınlıkları artıyor ve bu da küreselleşmenin sınırlanması için çabaları ve korumacı önlemler için siyasi baskıyı artırıyor.

Bu küreselleşme karşıtı tavır, ABD Kongresi’ne de yansıyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri arasında, Trans-Pasifik Ortaklık anlaşmasının onaylanmasına karşı çıkanlar var. Destekçileri ise, ABD ile Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan 11 ülke arasındaki ticari sınırlamaları kaldıracak olan anlaşmanın, ekonomiyi canlandıracağını savunuyor. Başkan Barack Obama’nın görevinin son dönemindeki önceliği de anlaşmanın onaylanması.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG