Erişilebilirlik

ABD Zayıf Dünya Ekonomisinin Parlak Noktası


ABD Zayıf Dünya Ekonomisinin Parlak Noktası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
Linki indirmek için
Mali piyasalar bu hafta, İspanya için kurtarma paketinin gerekli hale gelmesi, gelişmekte olan pazarlarda zayıflama ve Amerikan ekonomisindeki yavaşlama haberleri üzerine çöküş yaşadı. Ancak bazı ekonomistler bu kötümser tabloda hala tek umut verici yerin Amerika olduğu görüşünde.

İspanya ve İtalya’da artan borçlanma faizleri ve Yunanistan’ın borçlarını ödeyememe ihtimali Avrupa’daki krizi derinleştirdi.

Ekonomistler, kurtarma paketlerinin büyümesinin euro bölgesinin geleceğini tehdit ettiğini, iş güvenini sarstığını, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını azalttığı görüşünde.

Ekonomist Srinivas Thiruvandanthai bu nedenle küresel büyüme tahminlerinin düşürüldüğünü söylüyor:

İspanya tekrar durgunluğa giren 12’nci Avrupa ülkesi olurken İngiltere ekonomik küçülmenin bu yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettiğini açıkladı. İki çeyrek dönem ardarda küçülme yaşanması, ekonomik durgunluğun resmi tanımı oluyor.

Bazıları bundan sonraki ülkenin Avrupa’nın en güçlü ekonomisi Almanya olmasından korkuyor.

Avrupa Birliği Amerika’nın en büyük ticaret ortağı. Ekonomist Thiruvandathai, Avrupa’daki bir çöküşün Amerika’da mutlaka hissedileceğini söylüyor:

Ekonomist Thiruvandathai: “Amerikan ekonomisi çok güçlü büyüseydi, ne yapalım Avrupa ile ticarete o kadar ihtiyacımız yok diyebilirdik. Ama durum böyle değil. Büyüme hızımız zayıf. En ufak bir şok bizim için sorun yaratır.”

Son raporlar Amerikan ekonomisinin çok az büyüdüğünü gösterse bile uzman, Amerikan ekonomisinin doğru yolda olduğu görüşünde:

Thiruvandathai: “Amerika’nın içinden geçmekte olduğu süreç, bir ayarlama süreci. Buna kontrol altına alınmış kriz diyoruz. Bu bir iyileşme süreci. Bilançolar, borç oranları, mal varlıkları ilerde hızlı ekonomik büyümenin temellerini atacak düzeye getiriliyor.”

Ama herkes iyimser değil. Bazı ekonomistler dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’nın tam bir durgunluğa girme ihtimali olduğu görüşünde. Özellikle Amerikalı politikacılar borç azaltma konusunda anlaşmaya varamaz ve vergi kesintileri yıl sonunda sona ererse bu ihtimal daha da kuvvet kazanabilir.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG