Erişilebilirlik

ABD’yle Almanya Casusluğu Görüşecek


Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier
Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile önümüzdeki günlerde Viyana’da yapacağı görüşmede, Amerika’nın Almanya üzerine casusluk yapması konusunu gündeme getireceğini açıkladı

Almanya hükümeti, Perşembe günü yaptığı, Berlin’deki Amerikan Büyükelçiliği’nde görev yapan üst düzey istihbarat görevlisi için sınırdışı kararı aldığını açıkladı. Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’ın ABD Dışişileri Bakanı Kerry’yle görüşeceğini açıklaması, konuyu yeni bir boyuta taşıdı.

Sınırdışı kararı, Alman polisinin iki Alman devlet memurunun gizlice Amerika’ya istihbarat sağladığı konusundaki soruşturmanın devam ettiği bir sırada açıklandı. Birçok Alman, Amerikan istihbaratının başta Başbakan Angela Merkel ve üst düzey yöneticiler olmak üzere binlerce Alman vatandaşının telefon konuşmalarını gizlice dinlediği iddiaları nedeniyle çok öfkeli.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran’ın nükleer programı konusunda yapılacak olan toplantı sırasında bu konuyu ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile göreşeceğini bildirdi.

Sınırdışı kararının “doğru”, “haklı” ve “yerinde” olduğunu söyleyen Steinmeier, Amerika’nın “Almanya’nın güvenini kötüye kullandığını” belirtti ancak Washington’la uzun süreli ve zarar verecek bir tartışmaya girmek istemediklerini söyledi.

Steinmeier, bu soruna rağmen Alman – Amerikan ortaklığının bir alternatifi olmadığının altını çizdi ve hedeflerinin bu ortaklığı “dürüst bir şekilde yenilemek” olduğunu söyledi.

Alman halkının bu konudaki görüşleri son derece olumsuz. Açık Avrupa Araştırma Kuruluşu’nda uzman Pawel Swidlicki’ye göre Amerika Almanya’ya yönelik istihbarat çalışmalarına son vermediği sürece, Alman kamuoyunun görüşleri daha da kötüye gidebilir.

Swidlicki “Alman kamuoyunun bu konudaki görüşleri daha da sertleşirse, bu, AB – Amerika arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması gibi şu anda müzakeresi yapılan kritik konuları önemli ölçüde etkileyebilir” dedi.

Uzmanlar birçok ülkenin, müttefiklerinin politikalarını daha iyi anlayabilmek ve olası değişiklikleri önceden öğrenebilmek için casusluk yaptığını söylüyor. Amerika’nın, “casusluk yapmama” konusunda sadece birkaç ülkeyle resmi anlaşması bulunuyor.

Üst düzey Amerikalı yetkililer, Almanya’nın sınırdışı kararı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak Berlin’deki Amerikan Büyükelçiliği, Washington’un iki ülke arasındaki ilişkinin önemini hatırlatan açıklamasını tekrarlayarak, Amerikan – Alman güvenlik anlaşmasının “büyük önem taşıdığını” ve bunun “hem Almanlar’ı hem de Amerikalılar’ı daha güvenli kıldığını” belirtti. Açıklama ayrıca Amerikan – Alman işbirliğinin “son derece gerekli” olduğunu vurguladı ve “her alanda” devam etmesi gerektiğine dikkat çekti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG