Erişilebilirlik

ABD Yine 'Silahlanma' Tartışmasıyla Yüz Yüze


Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde geçen hafta ortasında siyahların gittiği bir kilisede yaşanan ve dokuz kişinin hayatını kaybettiği son olay, Amerika’da bireysel silahlanma tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Amerikan anayasası, ölümcül ateşli silahlara sahip olabilmeyi kolaylaştıran güvenceler içeriyor.

Amerika’da her yıl 10 bini aşkın kişi, ateşli silahlardan kaynaklanan şiddet olaylarında ölüyor. Bunlara son olarak Charleston’daki kilisede İncil dersine katılan dokuz siyah Amerikalı da eklendi.

Zanlı Dylann Roof’un Charleston’daki cinayetleri “doğum gününde kendisine hediye edilen” silahla işlediği öğrenildi. Başkan Barack Obama’ya göre bu denli sorunlu bir gencin silah sahibi olması, Amerika’nın karşısında çözüm bekleyen bir sorun. Geçen hafta konuşan Obama, “Her ülkede şiddete meyilli, nefret dolu istikrarsız insanlar var, ama buradaki fark, her ülkede silahlara erişim bu kadar kolay değil. Bundan dolayı da bu olayı yeni bir normal olarak kabul edemem” demişti.

Bireysel silahlanma konusu, gelecek yılki seçimlere hazırlanan Başkan aday adaylarının tartışmalarına da sıçradı. Demokrat Partili adaylardan Hillary Clinton, Charleston’daki silahlı saldırıyı, önceki yıllarda Connecticut’ta bir ilkokulda, Colorado’da da bir sinemada düzenlenen silahlı saldırılara benzetti, “Harekete geçmeden önce daha kaç kişinin ölmesini beklemeliyiz” diye konuştu.

Bir süre önce Clinton karşıtı kampanya başlatacağını açıklayan Amerika’nın en büyük silah lobisi NRA’nin başkanı Wayne LaPierre, geçmişte “Silahlı kötü bir adamı durdurabilecek tek şey, silahlı iyi bir adamdır” diye konuşmuştu.

NRA Amerika’da çok güçlü bir lobi ve Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimleri, kuruluşun bu yılki ulusal kurultay toplantısında konuşmak için sıraya girmişti. Bunlar arasında Cumhuriyetçi Partili başkan aday adayı Jeb Bush da var. Bush bu toplantıdaki konuşmasında seslendiği Başkan Obama’ya, “Neden silahları yasalara uyan Amerikan vatandaşlarının elinden almak yerine, İslamcı teröristlerin ellerinden almaya odaklanmıyorsun?” diye sormuştu.

Anayasanın bireysel silahlanmaya izin vermesi yüzünden, Amerika’da çok sayıda kişi ateşli silah sahibi. Senato iki yıl önce silah alımını zorlaştıracak bir yasa geçirmeye çalışmış, tasarı o dönem çoğunlukta olan Demokrat Partili üyelerin bile arka çıkmaması yüzünden geçememişti.

Başkan Obama bugünün siyasi koşullarında bireysel silahlanmayı kısıtlayacak yasa çıkarmak imkansız görünse de, eninde sonunda bir gün böyle bir kısıtlamanın gerekli görüleceğine inanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG