Erişilebilirlik

ABD Yemen ve Suudi Arabistan'ı İzliyor


ABD Yemen ve Suudi Arabistan'ı İzliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ölümü ve Yemen’de hükümetin dağılması Amerika’nın Ortadoğu’daki militanlarla mücadelesini ve İran’ın bölge üzerindeki etkisini kontrol altına alma çabalarını belirsiz bir sürece soktu. Beyaz Saray muhabiri Luis Ramirez ABD-Ortadoğu ilişkilerini inceledi

Arap Yarımadası’nda zaten karmaşık olan durum, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ölümünden sonra kardeşi Selman’ın tahta geçişiyle daha da karıştı.

Amerikalı yetkililer, Suudiler’in köktendincilerin Yemen’de nüfuz elde etmelerini ve ülkeyi bir terör üssü haline getirmelerini engelleme çabalarına yardım etmeyi sürdürmesini bekliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Suudi Arabistan, Yemen’le ortak sınırı olması nedeniyle bu ülkedeki köktendincilerin faaliyetlerinden özellikle kaygı duyuyor” dedi.

Amerika’nın desteklediği Yemen Hükümeti’nin dağılmasıysa zaten belirsiz olan durumu daha da zora soktu.

Yemen, El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki koluyla mücadelede Amerika’nın önemli müttefiklerinden biri. Örgüt, Paris’teki terör saldırılarının da sorumluluğunu üstlenmişti.

Yemen hükümeti, Amerika’nın Yemen’deki El Kaide hedeflerine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlemesine izin veriyordu. Şimdiyse terörle mücadele operasyonlarının geleceği, belirsiz bir sürece girdi.

Suudi Arabistan, IŞİD’le mücadelede Amerika’nın en güçlü müttefiklerinden biri. Yüzlerce Suudi’nin tahta yeni çıkan krala bağlılıklarını dile getirmesi, ülkedeki geçiş sürecinin sorunsuz olacağına işaret ediyor.

Güvenlik uzmanı Anthony Cordesman, Amerika-Suudi Arabistan ilişkilerinde ciddi bir değişiklik beklemiyor:

“Kral Abdullah’ın ölümü, ilişkileri etkilemez. Yeni kral, Amerika’yla işbirliği konusunda çok büyük deneyime sahip. Amerika-Suudi Arabistan ittifakını çok iyi anlıyor.”

Bu ittifak, Başkan Obama’nın geçen yıl Mart’ta yaptığı Suudi Arabistan ziyaretinde Kral Abdullah’ın sarfettiği bazı sözler üzerine sorunlu bir döneme girmişti.

Suudiler, Amerika’nın nükleer faaliyetlerine ilişkin diplomatik girişimler dahil İran’la olan ilişkilerini, Tahran’ın elini güçlendirebilecek tehlikeli bir kumar olarak görüyor.

Yeni Kral Selman, Cuma günü tahta çıktıktan sonra yaptığı açıklamada ağabeyinin politikalarını sürdüreceğini belirtti. Bu açıklama, bu belirsizlik döneminde Amerikalı yetkililerin içini rahatlattı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG