Erişilebilirlik

ABD'nin Mülteci Politikasına Eleştiri


ABD'nin Mülteci Politikasına Eleştiri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Obama yönetiminin ülkeye kabul edeceği mülteci sayısını arttırmaya kararlı olduğunu, alabilecekleri mülteci sayısını dikkatli biçimde değerlendirmeye aldıklarını söyledi.

Kerry, Kongre üyeleriyle görüşmesinde önümüzdeki mali yıl için öngörülen mülteci planıyla, Avrupa’da ve Suriye’de artan mülteci krizini ele aldı.

Avrupa ülkelerine giriş yapan Suriyeli mülteci sayısı arttıkça Amerika bu krizle ilgili olarak atacağı adımları arttırmayı planlıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, herkesin durumun acilliği ve ciddiyetinin farkında olduğunu söyledi: “Fotoğraf olsun, video olsun bu görüntülere bakabilmenin, baktığınızda da duygulanmamanın imkanı yok.”

Dışişleri Bakanlığı, Bakan John Kerry’nin ülkeye alınacak mülteci sayısının 70 bin tavanının üzerinde çıkarılmasını önerdiğini açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nin Skype aracılığıyla görüştüğü Göç Politikaları Enstitüsü’nden Kathleen Newland, Amerika’nın mülteci kriziyle ilgili olarak aldığı tedbirleri yeterli bulmuyor: “Eğer mülteci tavanını 100 bine çıkarabilirsek, bu yılda 35-40 bin Suriyeli mülteciyi kabul edebiliriz anlamına geliyor.”

Birleşmiş Milletler, Amerika ve diğer Batılı ülkelerin önümüzdeki yılın sonuna kadar 130 bin Suriyeli sığınmacı kabul etmesini istiyor.

Amerika Suriye’de iç savaştan etkilenenlere toplam 4 milyar dolar yardımda bulundu. Bu ay sonuna kadar Amerika’ya 1800 Suriyeli getirilecek, ama Amerikan hükümeti bu rakamı arttırmayı planlıyor.

Ancak Cumhuriyetçi Partili senatör John McCain, mülteci krizini tetikleyen Suriye iç savaşının çözümünde Obama yönetiminin ayak sürüdüğü görüşünde: “Bu kriz bir deprem ya da kasırga gibi bir anda ortaya çıkmadı. Bu, yönetimin Suriye krizine yönelik politikalarının tahmin edilebilir bir sonucuydu.”

Bir başka Cumhuriyetçi senatör ve Başkan aday adayı Lindsey Graham, Amerika’nın mültecilerden payına düşeni alması ve Suriyeliler’e yardımı arttırması gerektiğini savunuyor: “Ben Başkan olsaydım, yalnızca onları kabul etmekle kalmaz, onları buraya gönderen nedenleri de çözmeye çalışır ve umut aşılayarak evlerine dönmelerini sağlardım.”

Amerika mültecilere farklı yollardan yardımcı olma yolları arıyor.

Dışişleri Bakanlığı, asıl amacın Suriyeli mültecilerin evlerine dönmelerini sağlayacak güvenli bir ortam oluşturulması olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG