Erişilebilirlik

ABD Wikileaks’i Yalanladı


ABD Ulusal Güvenlik Dairesi Sözcüsü, Wikileaks’in iddia ettiği gibi Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’i dinlemediklerini ve hiçbir zaman dinlemeyeceklerini söyledi

Amerikalı yetkililer, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’i dinlemediklerini ve hiçbir zaman dinlemeyeceklerini söyledi.

Wikileaks, bazı gizli belgeleri açıklayarak ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) Hollande ve iki selefini dinlediğini iddia etmişti.

Wikileaks’in sızdırdığı belgelerin doğruluğu henüz kanıtlanamadı. Belgeler Fransız Liberation ve araştırmacı gazetecilik yapan Madiapart ortaklığıyla kamuoyuna açıklandı.

NSA Sözcüsü Need Price, Obama yönetiminin, ulusal güvenlik açısından gerekli olmadıkça yabancılar üzerinde istihbarat toplama faaliyetlerine girişmediğini, bu kuralın hem yabancı liderler hem de sıradan insanlar için geçerli olduğunu kaydetti.

Price, “Uluslararası her alanda Fransa ile yakın işbirliği içerisindeyiz ve bu ülke bizim için yeri doldurulamaz bir ortaktır,” dedi.

Sözcü, Fransız cumhurbaşkanlarının Obama yönetimi öncesinde dinlenip-dinlenmeyeceği sorusunu yanıtlamadı.

Bir Fransız yetkili, Hollande’ın bugün Savunma Konseyi üyelerini biraraya toplayarak Wikileaks tarafından sızdırılan bilgiler konusunu ele alacağını söyledi.

2013 yılında da Wikileaks, Amerika’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kişisel telefonlarını dinlemeye aldığını açıklamıştı. Konu Almanya’da büyük bir öfkeye yolaçtı ve konu hakkında resmi soruşturma başlatıldı.

O dönemde de Amerika, Merkel’in telefonlarının dinlendiğini reddetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG