Erişilebilirlik

ABD'den Vizesiz Ziyaretçilere Sıkı Denetleme


Amerika, Avrupa ve diğer müttefik ülkelerden vizesiz gelen tüm ziyaretçiler için daha sıkı denetim uygulamaya hazırlanıyor. Washington Suriye’de savaşan Batı pasaportlu cihatçı militanların sayısının artması üzerine bu uygulamaya gidiyor

Amerikalı yetkililerin, Avrupa ve diğer müttefik ülkelerden vizesiz giriş yapan tüm ziyaretçiler için daha sıkı denetim uygulamayı planladığı bildiriliyor. Washington Post gazetesinin haberine göre Amerikalı yetkililer, Suriye’de savaşan Batı pasaportlu cihatçı militanların sayısının artmasının kaygıları arttırdığını söylüyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, birçok ülkenin vizeden muaf vatandaşlarının Amerika’ya girebilmek için seyahatlerinden önce yapmaları gereken adımları yeniden belirliyor. Yetkililer yeni kuralların, milyonlarca Avrupa, Avustralya ve diğer müttefik ülke vatandaşlarını uçağa binmeden hakkında daha ayrıntılı kişisel bilgi vermek zorunda bırakacağını söyledi.

Amerika ilk kez, ülkeye giriş yapan ziyaretçilerin bilgilerini daha iyi taramak amacıyla havaalanlarında bu kişilere birden fazla pasaportları olup olmadığını veya herhangi başka bir ad kullanıp kullanmadıklarını soracak.

İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson bu değişikliklerin vatandaşlarından vize istenmeyen ülkelerden gelecek ziyaretçiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için gerekli olduğunu söylerken, yasal ticareti veya seyahati engellemeyeceğini de bildirdi.

Amerikalı yetkililer, Suriye'de savaşan Batılı ülke vatandaşı cihatçıların sayılarının artması ve birçoğunun Amerika’ya vizesiz girme hakkı bulunmasının kaygıya yol açtığını ve bundan dolayı bir değişikliğe gitme zorunluluğu hissettiklerini bildirdi. Yetkililer ayrıca, Suriye ve Irak topraklarını ele geçiren ve Amerikan ve İngiliz rehinelerin başlarını kesen IŞİD gibi radikal dinci gruplarla savaşmaya giden birçok yabancı savaşçı olduğunu da hatırlattı.

Gazeteye konuşan bir İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi, Suriye ve Irak’ta alacakları savaş deneyimiyle ülkelerine dönecek olan birçok vizeden muaf ülke vatandaşının hem kendi ülkeleri hem de Amerika için güvenlik tehdidi oluşturduklarını söyledi.

IŞİD’e 15 binden fazla yabancı savaşçının katıldığı tahmin ediliyor. Bunların büyük çoğunluğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden olmakla birlikte 2 bini aşkın yabancı savaşçının Avrupa ve Avustralya gibi hem müttefik, hem de vize muafiyeti tanınan ülkelerden gittiğine inanılıyor

Seyahat İzni Elektronik Sistemi olarak bilinen programla, birçok Batılı ziyaretçinin uçak veya gemiye binmeden önce kimlik bilgilerini internet üzerinden göndermeleri ve yolculuğa çıkmadan önce izin almaları gerekecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG