Erişilebilirlik

40 Yıl Sonra ABD ve Vietnam Arasındaki Buzlar Eriyor


Uzmanlara göre, Amerikan tarihinin en tartışmalı savaşlarından birinin bitmesinden 41 yıl sonra, Amerika ve Vietnam arasındaki ilişkiler hiç olmadığı kadar sıcak. Hatta Washington’da birçokları, silah ambargosunun kaldırılarak ilişkilerin daha da sıkılaştırılmasını öneriyor. Vietnam Savaşı sırasında savaş esiri olan Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’ndan Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü John McCain, ambargonun kaldırılmasını memnunlukla karşılayacağını, ancak bunun Vietnam’ın insan hakları sicilini iyileştirmesi şartına bağlı olması gerektiğini söylüyor. Bu konu, Başkan Obama’nın hafta sonunda yapacağı Vietnam ziyaretinde gündemin ana başlıklarından biri olacak.

Eski düşmanlar arasında çok şey değişti.

Bunu en iyi Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain biliyor. Vietnam Savaşı sırasında pilot olan ve uçağı düşürülen McCain, savaş esiri olmuş, Hanoi’de bir hapishanede beş buçuk yıl geçirmiş, işkenceye uğramıştı. Ancak Senatör, kin gütmediğini söylüyor.

”İlişkileri normalleştirdiğimizde hem iki ülke, hem de halklar arasında uzlaşma sağlandı. Hapishanede bana çok kötü davrananları bir daha görmek istemiyorum. Ancak işkence görmüş olmam, Vietnam halkının dostumuz olduğu şeklindeki fikrimi değiştirmiyor. Bizim onlara, onların da bize ihtiyacı var.”

McCain, Çin’in giderek daha saldırganlaştığı bölgede Vietnam’ın askeri kapasitesini güçlendirmeyi doğru buluyor. Ancak Senatör’e göre silah ambargosunun kalkması, Vietnam’ın insan hakları sicilini düzeltmesine bağlı olmalı.

Uzakdoğu uzmanı Brian Harding, Obama’nın Hanoi ve Ho Çi Min Kenti ziyaretinde güvenlik, ana gündem maddesi olacak.

”Amerika-Vietnam ilişkileri son derece olumlu yönde ilerliyor. Başkan Obama’nın gündeminde önceliği güvenlik konuları, insan hakları ve ticaret oluşturacak. Herkes en çok Amerika’nın Vietnam’a uyguladığı silah ambargosunu bu ziyaret sonucunda kaldırıp kaldırmayacağını merak ediyor.”

Harding, Vietnam Savaşı’nın her iki ülkeye de gölge düşürdüğünü ama geleceğin parlak olduğunu söylüyor.

”Vietnam nüfusu oldukça genç. Özellikle gençler, Amerika’ya karşı son derece olumlu duygular besliyor.”

Başkan Obama, Uzakdoğu turu kapsamında Japonya’ya da gidecek. Obama’nın Amerika’nın eski düşmanlarını ziyaret etmesi, uzlaşının ülkeler arasındaki ilişkileri değiştirme gücünü vurgular nitelikte.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG