Erişilebilirlik

ABD ve Türkiye Eğit-Donat Üzerinde Uzlaştı


Özgür Suriye Ordusu'nun iç savaştaki etkisinin azaldığı savunulsa da, Türkiye ve ABD uzun zamandır ılımlı muhalefeti eğitme konusunda görüşmeler yürütüyordu.
Özgür Suriye Ordusu'nun iç savaştaki etkisinin azaldığı savunulsa da, Türkiye ve ABD uzun zamandır ılımlı muhalefeti eğitme konusunda görüşmeler yürütüyordu.

Amerika ve Türkiye, Beşar Esat rejimine karşı mücadele veren ılımlı Suriye muhalefetine eğitim ve teçhizat sağlama konusunda prensipte anlaşmaya vardı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Türkiye'yle eğit-donat programıyla ilgili olarak prensipte anlaşmaya varıldığını, Türkiye'nin isyancıların eğitim göreceği ülkelerden biri olmayı kabul ettiğini bildirdi. Suriye muhalefeti, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’da eğitim görecek.

Türkiye'yle nihai anlaşmanın kısa bir zamanda imzalanmasının beklendiğini belirten Psaki, eğit-donat programının ana hedefinin IŞİD olduğunu vurgulamakla birlikte isyancıların aldığı eğitim ve teçhizatı, Esat rejimiyle mücadelede de kullanmalarını beklediğini söyledi. Suriye'nin geleceğinde Esat'ın yerinin olmadığına inandıklarının bir kez daha altını çizen Jen Psaki, bununla birlikte bu zorlukları aşmanın en iyi yolunun siyasi çözümle olabileceğini kaydetti.

Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkileri de, ­Mart ayından itibaren Türkiye’ye bin askerin gönderileceğini ve ılımlı muhalefete bağlı 5 bin Suriyeli isyancının eğitileceğini bildiriyor.

Öte yandan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Lübnanlı Hizbullah örgütünün desteğindeki Suriye ordusunun Halep yakınlarında bazı köyleri ele geçirdiğini duyurdu. Çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısı bilinmiyor.

İnsan hakları örgütleri, Esat rejiminin isyancıların Halep’le Türkiye sınırı arasındaki malzeme yolunu kesmeyi amaçladığını savunuyor.

Suriye’de dört yılı geride bırakan iç savaş sırasında, çatışmaların oldukça geç başladığı Halep kenti, şu anda savaşın neredeyse merkezi haline gelmiş durumda.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi, çatışmaların kısa bir süre sonra kesilebileceğini söyledi. Güvenlik Konseyi'ne açıklama yapan Steffan de Mistura, Suriye hükümetinden hava saldırlarının altı hafta içinde kesileceğine dair söz aldığını bildirdi.

De Mistura, hükümetin verdiği vaadi tutup tutmayacağını incelemek üzere yeniden Suriye'ye döneceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG