Erişilebilirlik

ABD ile Rusya Suriye Soruşturmasında Anlaştı mı?


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la Moskova’da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov iki ülkenin 4 Nisan’da Suriye’nin İdlib vilayetindeki saldırı konusunda BM soruşturmasının gerekli olduğu noktasında mutabık kaldıklarını açıkladı. Ancak Amerika bu açıklamanın ardından böyle bir anlaşmaya varıldığı iddiasını reddetti.

Tillerson'ın sözcüsü R.C. Hammond, "Böyle bir uzlaşı yok," dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de yaşananlar yüzünden ABD ile Rusya arasındaki karşılıklı suçlamaların zirveye ulaştığı bir sırada Moskova’da kritik bir görüşme yaptı.

Tillerson, bu görüşmenin ardından Putin’le de iki saat süren bir toplantı yaptı. İki bakan Putin görüşmesi sonrasında ise ortak basın toplantısı düzenledi.

Washington, 80’i aşkın kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırının arkasında Rusya’nın müttefiki Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın olduğunun şüphe götürmediğini vurgularken, Moskova ise Suriyeli muhalifleri sorumlu tutuyor.

Amerikalı bakan Lavrov’la basın toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkilerde “güvenin düşük düzeyde” olduğunu söyledi. İki büyük nükleer ülkenin “bu şekilde bir ilişkiye sahip olamayacağını” ifade eden Tillerson, ABD-Rusya ilişkilerini güçlendirmek ve sorunları tespit etmek için çalışma gruplarının oluşturulabileceği fikrini dile getirdi.

Ancak Suriye konusundaki keskin görüş farklılıkları basın toplantısında da kendisini gösterdi. Tillerson, “Esat ailesinin saltanatının sona yaklaştığı” şeklindeki inancını yinelerken, Esat’ın nihayetinde iktidarı bırakması gerektiğinin altını çizdi.

İdlib’deki kimyasal saldırıyı Esat rejiminin düzenlediğinden emin olduklarını bir kez daha belirten Tillerson, Suriye hükümetinin iç savaş boyunca 50’yi aşkın klorin ve diğer türden kimyasal silahlar kullandığını kaydetti. Tillerson, Esat’a karşı savaş suçlarının yöneltilebileceği ihtimalini de dillendirdi.

ABD ile Rusya Suriye Soruşturmasında Anlaştı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Lavrov ise, saldırıdan Suriye hükümetinin sorumlu olmadığı görüşünü yineledi ve hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimin IŞİD militanlarının işine yarayacağını öne sürdü.

Lavrov ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Washington’ın IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı gruplara odaklanması halinde askeri iletişim hattını tekrar açabileceğini söyledi. Rusya, Amerika’nın Esat rejimine ait üssü vurmasından sonra bu hattı kapatmıştı.

Rus bakan, Moskova’nın, Suriye’deki son kimyasal saldırının sorumlularını koruma niyeti taşımadığını da vurguladı.

Görüşmede Kuzey Kore konusu da gündeme gelirken, Lavrov, Moskova ve Washington’ın Kuzey Kore krizine tek çözümün siyasi çözüm olduğu yönünde geniş görüş birliği içerisinde olduklarını belirtti.

Tillerson’ın Moskova’da Putin’le görüşüp görüşmeyeceği son ana kadar net değildi. Putin’in Tillerson’u kabul etme kararının, Moskova’nın arada yaşanan gerilime rağmen Amerika ile iletişim kanallarını açık tutmayı istediğinin bir işareti olarak yorumlanıyor.

Tillerson, Putin’le görüşmesinin çok verimli geçtiğini ve Suriye konusunu kapsamlı olarak konuştuklarını aktardı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG