Erişilebilirlik

ABD ve Rusya Suriye Karar Tasarısında Anlaştı


Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Samantha Power
Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Samantha Power

BM Güvenlik Konseyi’nin veto gücüne sahip iki daimi üyesinin, Suriye’yi kimyasal silahlarını uluslararası topluma teslim etmeye zorlayacak karar tasarısı üzerinde anlaştığı bildiriliyor

Amerika’nın Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Samantha Power, Amerika ve Rusya’nın, Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası topluma teslim etmesini güvence altına alacak bir Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerine uzlaştığını açıkladı.

Büyükelçi Power, karar tasarısının Suriye’nin silahlarını uluslararası barış ve istikrara bir tehdit olarak tanımladığını ve Şam hükümetini bu silahları imha etmekle yükümlü kıldığını söyledi.

Güvenlik Konseyi, New York’ta akşam saatlerinde basına kapalı bir toplantıda Suriye karar tasarısını tartışıyor. Ancak diplomatlar bu oturumda bir oylama yapılmasının beklenmediğini bildirdi.

Karar tasarısı hakkında başka ayrıntı verilmedi. Ancak Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, tasarı metninde Suriye’nin yükümlülüklerine uymaması durumunda yaptırım ya da askeri müdahale olasılıklarına yer verilecek.

Başkan Barack Obama, Suriye’ye yönelik askeri müdahale tehdidinin, Beşar Esat’ı, kimyasal silahları uluslararası denetime devretme konusunda Rusya’nın önerdiği plana ikna ettiğini savunuyor.

Esat rejimi, 21 Ağustos’ta bin 400’den fazla kişinin hayatını kaybettiği kimyasal silah saldırısından sorumlu olmadığını savunuyor. Ancak Amerika, tüm kanıtların Esat rejimine işaret ettiğinde ısrarlı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG