Erişilebilirlik

“ABD ve Rusya PYD’yi Kaptırmamak İçin Rekabet Ediyor”


Uzun zamandır Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu’nun PYD/YPG ile işbirliği yapmasından rahatsızlık duyan Türkiye, iki büyük küresel gücün bu örgütü birbirine kaptırmamak için rekabet içinde olduğunu iddia etti.

Açıklama Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Alanya’da düzenlediği “Yerel Medya Buluşmaları”nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Dışişleri Bakanı, “Rusya ile ABD şu anda Suriye'de YPG'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ediyor. Böyle rekabetlerin Suriye'ye de bölgeye de bir faydası yok. Açık açık düşüncelerimizi söylüyoruz böyle bir rekabet var. Soruyoruz, 'Niye destekliyorsunuz?' diye. 'Ben bırakırsam diğerine gider’, diğeri de aynı şeyi söylüyor. Terör örgütü üzerinden iki süper gücün rekabet etmesi gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Bu bir acziyettir” dedi.

Bu iki ülkenin Türkiye’yle ortaklaşması halinde IŞİD’e karşı etkin mücadele edilebileceğini vurgulayan Türk Dışişleri Bakanı, bu sayede selefi cihatçı örgütün Suriye ve Irak topraklarından temizlenebileceğini belirtti.

Çavuşoğlu: İnşallah ABD ile Rusya arasında Suriye üzerinden bir gerilim olmaz

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’deki kimyasal saldırının ardından Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerilimin artmasını endişeyle izliyor.

“İnşallah ABD ile Rusya arasında Suriye üzerinden bir gerilim olmaz. Ortak noktada buluşulur. Sorduğumuz zaman her iki ülke de Suriye'nin sınır, toprak bütünlüğünü istiyor. Her iki ülke de Suriye'ye istikrarın gelmesini istiyor. DAEŞ gibi terör örgütleriyle mücadelede de bir görüş ayrılığı yok.”

“Suriye’de güvenli bölge projesi, her zamankinden elzem hale geldi”

Dışişleri Bakanı, bu gerilimin artmasının ardından yaklaşık 3 milyon Suriyeli'nin sığındığı Türkiye’ye yeni bir göç dalgası olmasından kaygı duyuyor.

“Suriye'de gerginlik devam ederse mutlaka göç hareketliliği olur. Şu anda zaten ülkemizde yaşayan Suriyeli sayısının yaklaşık üç katı kişi Suriye'de yerinden edinmiş bir şekilde başka şehirlerde evlerinden uzak yaşamak durumunda. Esasen güvenli bölge projesi bugün, her zamankinden daha elzem hale gelmiştir. Güvenli bölgeleri genişletip, buralarda insanların eğer evlerini terk etmek zorunda kalırsa güven içinde yaşamasına katkı sağlarız. Bizim hazırlıklarımız bu yönde.”

Suriye’de güvenli bölge kurulması için birçok ülkeyle koordinasyon içinde olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler ve uluslararası insani yardım örgütleriyle temasların sürdüğünü de açıkladı.

Çavuşoğlu'ndan Rusya'ya 'Esat İnadınızı Bırakın' Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Çavuşoğlu'ndan Rusya'ya: 'Esat inadınızı bırakın'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesine de değinen Çavuşoğlu, görüşmede Rus bakana, “Biz sizinle bu kadar yatırım yaptık, bu kadar çaba sarfettik ama ateşkes ihlallerine karşı gerekli adımları siz atmadınız ve şimdi de kimyasal silah kullandılar. Türkiye olarak biz birlikte yürüttüğümüz bu sürece bağlıyız elbette, siyasi çözüm önemli ama böylesine bir vahşete de sessiz kalamayız. O yüzden artık siz de şu Esat inadınızı bırakın ve geçiş hükümeti başlasın” dediğini anlattı.

Esat'ın görevde kalması halinde Suriye'de barışın mümkün olmadığını söyleyen Türk Dışişleri Bakanı, Fikirdaş Ülkeler Toplantısı'nın hayata geçmesi için ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Rusya'ya ziyaretinin gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG