Erişilebilirlik

ABD ve Rusya Karşılıklı Olarak İkişer Diplomatı Sınır Dışı Etti


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby

Amerika’nın iki Rus diplomatı sınır dışı etme kararının ardından Rusya da benzer bir karar alarak Moskova’da bulunan iki Amerikalı diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı.

İki olay da neredeyse bir ay önce yaşandı, ancak resmi açıklamalar daha yeni yapılıyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, iki Amerikalı diplomatın, CIA ajanı olduğunu iddia etti, diplomatik görevle uyuşmayan faaliyetlerde bulunmalarından dolayı sınır dışı edildiklerini açıkladı.

Amerika da iki Rus diplomatı 17 Haziran’da sınır dışı etmişti. Amerika’nın kararı, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby’nin açıklamasına göre, karardan iki hafta önce Moskova’da Amerikan Büyükelçiliği kompleksinin hemen dışında bir Amerikalı diplomatın Rus bir muhafız tarafından tartaklanmasını izliyor.

Rusya devlet televizyonu NTV, Amerikan büyükelçiliği dışında taksiden inen bir kişinin nöbetçi kulübelerinden çıkan bir Rus muhafız tarafından saldırıya uğradığı görüntülerine yer verdi. İki kişinin bir süre yerde devam eden mücadelesinin ardından taksiden çıkan adam, büyükelçilik girişine sürünerek de olsa ulaşmayı başardı.

John Kirby, Rus muhafızın saldırısının 6 Haziran’da, söz konusu kişinin kendini diplomat olarak tanıtmasına rağmen yaşandığını belirtti. Kirby, “bu saldırının gerekçesi olamaz ve çalışanlarımızın güvenliğini tehdit ediyor” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova hafta başında yaptığı açıklamada Rus muhafızla mücadeleye giren kişinin CIA ajanı olduğunu, kimliğini açıklamayı reddettiğini ayrıca Rus muhafızın yüzüne yumruk attığını iddia etti. Ancak video görüntülerde Rus muhafızın arabadan çıkar çıkmaz bu kişiye saldırdığı gözleniyor.

John Kirby, söz konusu kişinin CIA ajanı olduğu iddialarını reddetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG