Erişilebilirlik

ABD ve Küresel Ekonomide Son Gelişmeler


ABD ve Küresel Ekonomide Son Gelişmeler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Wall Street bir önceki haftaya oranla kırılganlıktan uzak, gözlerin Başkan Trump’un Ortadoğu gezisinde olduğu, ama perşembe günü yapılan OPEC toplantısının sonuçlarını beklediği bir hafta geçirdi.

Bir kaç haftadır petrol fiyatlarının 50 doların altına düşmesinin etkileri hissediliyor. Gerek ABD gerekse global olarak petrol rezervlerinin rekor seviyelerde olması fiyatların düşmesine sebep oldu ve geçen hafta bu düşüşe reaksiyon olarak Rusya ve Suudi Arabistan üretimi durdurmayı düşündüklerini açıklamışlardı.

Dün yapılan OPEC toplantısında üye ülkeler haftalık petrol üretimini önümüzdeki 9 ay boyunca günde 1,8 milyon varil kesmeye karar verdi.

Dünya üzerinde en büyük petrol stoklarına sahip ABD’de bu kararlar doğrultusunda önümüzdeki haftalarda stoklarının azalacağını göreceğiz. Ayrıca bu Asya ve Latin Amerika’ya yapılması beklenen büyük miktarlardaki ithalatta aylardır fiyatların düşmesine sebep olan stokları azaltmaya yardım edecek.

ABD’de ham petrol stokları mart ayında rekor 533 milyon varile ulaşmıştı, ve OPEC toplantısı öncesi bu rakam ABD Enerji Bakanlığı’na göre 516 milyon olarak verildi. Wall Street’te petrol takip eden yatırımcılar önümüzdeki 8 haftalık dönemde bu stoğun 500 milyon varile ineceğini ve fiyatların 50 doların üzerinde seyredeceğini tahmin ediyorlar.

Çeyrek raporları da gelmeye devam ediyor. Bu raporlar ABD ekonomisinin nabzını tutuyor, Costco gibi temel gıda maddeleri ve elektronik eşyalar satan mağazalar gibi. Bu hafta çeyrek raporu açıklayan ABD’nin toptan fiyatlara perakende satış yapan dükkanı Wall Street tahminlerinin üzerinde bir performans gösterdi. Şirketin açtığı yeni mağazalar beklentiler doğrultusunda şirketin üç aylık gelirinde sert bir yükselişe sebep oldu. Costco’nun ABD de 510 olmak üzere toplam 732 mağazası bulunuyor.

Lüks mücevher markası Tiffany’nin çeyrek raporu ise oldukça iç karartıcı geldi. Şirketin yılbaşı satışları oldukça düşerken, bu satışların düşüşü ABD’e gelen turist sayısının azalmasına bağlanıyor.

Piyasalarda ise bu haberler ABD hisselerine yükseliş getirdi. SP500 hafta genelinde %2,5 oranında yükselirken, NASDAQ ve Dow Jones hafta boyunca yükselerek tekrar 1 Mart’taki rekor seviyelerinde kapandı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG