Erişilebilirlik

ABD ve İsrail Arasında Sert Rüzgarlar


ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki çarşamba günkü basın toplantısında İran’la yapılan görüşmelerin ayrıntılarının İsrail’le paylaşılıp paylaşılmadığı sorusuna verdiği yanıtta, hükümetin İsrail’le temasta olduğunu ancak İran’la ilgili görüşmelerin İsrail hükümetiyle tamı tamına paylaşılmadığını belirtmişti.

“Görüşmelerin ayrıntılarıyla ilgili İsrail hükümetinden duyduğunuz her şeyin doğru olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim,” diye konuşan Jen Psaki, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail’den bazı bilgileri gizlediğini çünkü İsrail hükümetinin bu bilgileri yaymasından kaygı duyduklarını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest da aynı konuya değindi ve Amerikan hükümetinin “bu görüşmelerin detaylarını daha geniş biçimde paylaşma durumunda olmadığını, çünkü belli görüşmelerle ilgili bilgilerin aradan cımbızla çekilen parçalarının kullanılarak Amerika’nın görüşmelerdeki pozisyonunun yanlış yansıtılması için kullanıldığını söyledi.

Yönetim yetkilileri günlerdir görüşmelerle ilgili bazı noktaların İsrail’den gizlendiğini reddetmişti. Jen Psaki, çarşamba günkü açıklamasıyla İsrail’le paylaşılan bilgilerde seçici davranıldığını kabul etmiş oldu.

İsrail Başbakanı Netanyahu İran’la ulaşılmaya çalışılan anlaşmayı İsrail’in varlığına bir tehdit olarak görüyor. Netanyahu, bu konuyla ilgili endişelerini 3 Mart’ta Amerikan Kongresi’nde yapacağı konuşmada dile getirme sözü verdi.

Bu arada Amerika ve İran’ın bugün (Cuma) İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmelere Cenevre’de devam edeceği bildirildi.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, görüşmelerin Amerika ve İran’ın dışişleri bakan yardımcıları tarafında cuma ve cumartesi günü yapılacağını, John Kerry’nin de pazar ve pazartesi günü sürecek görüşmelere katılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG