Erişilebilirlik

ABD ve İsrail Arasında ‘Hakaret’ Tartışması


Amerika Dışişleri Bakanlığı, adı açıklanmayan bir yönetim yetkilisinin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya yönelik ifadesini “uygun ve yapıcı bulmadığını” bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Bakan John Kerry’nin de iki taraf arasında geçen “söz savaşının” yapıcı olmadığına inandığını belirtti. Psaki, taraflara kaygılarını “sorumlu ve saygılı dille, kişisel saldırılardan kaçınarak” iletmesi çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Amerika’dan kendisine yönelik kişisel saldırıların, “ülkesini ve ulusal çıkarlarını savunmasının” sonucu olduğunu söyledi.

­Adı açıklanmayan üst düzey bir Amerikalı yetkili dün Atlantic dergisinin web sayfasında yayınlanan demecinde, Yahudi yerleşimlerine yönelik politikalarını eleştirdiği Netanyahu hakkında “korkak” anlamına gelen aşağılayıcı bir ifade kullanmıştı. Netanyahu ise, ülkesini tehlikeye atacak ödünler vermeyeceği şeklinde yanıt verdi.

Amerika bir süredir İsrail’e yerleşimleri genişletmekten kaçınma çağrısı yapıyor ve bunun bölgesel barışa engel olduğunu savunuyor. Filistin Yönetimi de İsrail’in uluslararası hukuku çiğnediğini ileri sürüyor.

Netanyahu Salı günü yaptığı açıklamada Doğu Kudüs’te bin yeni evin inşa edilmesi kararını savunmuştu. İsrail başbakanı, “yerleşim inşaatlarının değil, eleştirilerin” barışa engel olduğunu iddia etti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG