Erişilebilirlik

ABD ve İran Dışişleri Bakanları Nükleer Görüşmede Biraraya Geliyor


İran'ın yeni Dışişleri Bakanı Cevat Zarif
İran'ın yeni Dışişleri Bakanı Cevat Zarif
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın İran’ın nükleer programıyla ilgili yapacağı görüşmeler sırasında Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry ile biraraya gelecek.

Perşembe günü yapılması beklenen toplantı Washington’la Tahran arasında 6 yılda beri gerçekleşen en üst düzey görüşme olacak. İki ülke 30 yıl aşkın bir süredir diplomatik ilişkileri kesmiş durumda.
Toplantının yapılacağı AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Zarif, İngiliz ve Fransız Dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmeleri “yapıcı” olarak belirtmesinden sonra yapıldı.

İran Fars Haber Ajansı dünya güçleriyle ile yapılacak nükleer görüşmeleri ılımlı olarak tanınan Zarif’in sürdüreceğini bildirdi. Zarif, İran’ın konuyla ilgili politikasının sertleştiği dönemde baş görüşmeci olan muhafazakar Sait Celili’nin yerine getirildi.

Amerikalı yetkililer BM görüşmeleri sürerken Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de görüşmesi olasılığının olduğunu söylediler. Görüşme gerçekleşirse 1979 İran İslam Devrimi’nden bu yana iki ülke liderleri arasında yapılan ilk görüşme olacak.

Cumhurbaşkanı Ruhani New York’taki BM görüşmeleri için New York’a yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada Batılı liderlere daha fazla diyalog ve ülkesini zor durumda bırakan ekonomik yaptırımların hafifletilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugüne kadar İran’a karşı, nükleer programı ile ilgili endişeler ve uranyum zenginleştirmekten vazgeçmemesi nedeniyle 4 tur yaptırım kararı aldı. Amerika ve Batılı müttefikleri ise İran ekonomisine zarar veren halkın tepkisini yol açan daha da sert yaptırımlar uyguladılar.

Washington’da iki partinin önde gelen senatörleri ise Başkan Obama’ya yaptıkları çağrıda BM Genel Kurulu’na yapacağı konuşmada Amerika’nın nükleer silah sahibi bir İran’a izin vermeyeceği ve ekonomik yaptırımların devam edeceğini söylemesi çağrısında bulundu.

İran ise nükleer silah yapmaya çalıştığını reddediyor ve nükleer çalışmalarını enerji üretimi ve kanser tedavisi gibi barışçıl amaçlar için sürdürdüğünü savunuyor.

Öteyandan İran’dan 80 siyasi fikir suçlusunun serbest bırakıldığını açıkladı. Uzmanlar bunu BM toplantısı öncesinde uluslararası diplomasiye yönelik bir jest olarak yorumluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG