Erişilebilirlik

ABD ve İngiltere Dışişleri Bakanları Suriye Krizini Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington’un “Suriye’yi kurtarmak için” isyancılara nasıl yardım edileceği konusunda bir karara varmadığını açıkladı.

Washington’da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, Amerika ve İngiltere’nin Suriye’deki iç savaşı sona erdirme ve bir geçiş hükümeti kurma stratejilerini zorlayacağını söyledi.

Hague de, İngiltere ve müttefiklerinin Suriye’de suçsuz insanların ölmesini önlemek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi; durumun Londra, Washington ve diğer müttefiklerin “güçlü ve kararlı” yaklaşımına ihtiyacı olduğunu belirtti.

Amerika ve İngiltere Suriyeli isyancılara silah olmasa da lojistik yardım yapıyor, ancak iki ülke bir süredir silah yardımı konusunu da gözden geçiriyor. İki ülke de el Kaide yanlısı aşırı görüşlü Sünni militanların eline geçebileceği kaygısıyla Suriyeli isyancılara silah göndermedi.

Ilımlı isyancı liderlerse Batı’nın bu konudaki durağan tavrının hem kendi liderlik yapılarını zedelediğini, hem de iki yıldır süren isyanda el Kaide yanlısı grupları öne çıkardığını savunuyor.

Muhalefet liderleri, özelikle Lübnan sınırındaki Kuseyr kasabasını Esat rejimine bağlı kuvvetlere kaybettikten sonra kendilerine silah yardımı yapılması çağrılarını yineledi. Kuseyr’in ele geçmesine Esat rejiminin müttefiki Lübnanlı Hizbullah örgütüne bağlı militanlar önayak oldu.

Uzmanlar Suriye’de rejime bağlı kuvvetlerle birlikte çarpışan yaklaşık 5 bin Hizbullah militanı bulunduğunu tahmin ediyor. Hizbullah ve Esat güçlerinin sonraki hedeflerinin Humus olabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG