Erişilebilirlik

ABD ve BM Suriye Sınırından Türkiye'ye Ateş Açılmasını Kınadı


Victoria Nuland
Victoria Nuland

Amerika ve Birleşmiş Milletler, Suriye askerlerinin sınırdan Kilis yakınlarındaki bir mülteci kampına ateş açılmasını ve Lübnan’daki bir çatışmada da bir kameramanın öldürülmesini kınadı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, devam eden şiddet olayları yüzünden Washington’un bugün varılması beklenen ateşkesten umutlu olmadığını bildirdi. Bununla birlikte Nuland, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye temsilcisi Kofi Annan’ın şiddeti sona erdirme çabalarından umudunu kesmediklerini açıkladı.

Nuland sınırdan Türkiye’deki mülteci kampına ateş açılması olayını “şiddetle kınadıklarını” söyledi ve “Suriye rejimini derhal ateşkese çağıran Türk hükümetine katılıyoruz,” diye konuştu. Nuland, “Bu olaylar, Esad rejiminin Kofi Annan’a verdiği sözleri tutmak istemediğinin bir başka göstergesidir,” dedi.


Türkiye’deki kişilerin Suriye askerleri tarafından kasıtlı olarak hedef alınıp alınmadığı sorulan Nuland, “Bu bize bilgi veren Türk yetkililerin görüşü. ‘Rejim, sınırın ötesinden ateş açıldığının farkında ve eylemcilerin peşinde. Bunlar kasıtlı hareketler,’ diyorlar. O bölgede kimlerin bulunduğu yönünde Türklerle temasımızı sürdürüyoruz,” dedi.

Nuland, bir gazetecinin Türkiye-Suriye sınırındaki olayların NATO’da alarma yol açıp açmadığını sorusuna, “Gerçeklerin ne olduğunu ortaya çıkarmak amacıyla Türk muhataplarımızla temas ediyoruz. Türklerin bu konuyu Brüksel’de gündeme getirmesi beni şaşırtmaz. Ama bununla ilgili bir şey duymadım,” şeklinde yanıt verdi. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, sınırdan ateş açma olayının NATO’nun saldırıya uğrayan müttefiklerine yardıma gitmesini öngören beşinci maddesini etkileyip etkilemeyeceği sorusuyla ilgili olarak da, “olayların o aşamaya geldiğini düşünmediğini” söyledi.

Öte yandan uluslararası temsilci Annan, bugün Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin kamplarını ziyaret edecek. Annan, Türkiye’deki temaslarını tamamladıktan sonra İran’a giderek Suriye sorununu görüşecek.

Birleşmiş Milletler, Suriye’ye son bir çağrıda bulunarak, bugünkü ateşkes tarihinden önce sivillere saldırmaya son vermesini istedi. BM ayrıca Türkiye-Suriye ve Suriye-Lübnan sınırlarındaki saldırıları kınadı.

Suriye devlet televizyonu, Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki 24 saat içinde Moskova’ya gideceğini duyurdu.

Bu arada Suriye ordusu, ülkenin değişik bölgelerinde sivillere saldırılarını sürdürdü. Saldırıların devam etmesi, çatışmalara diplomatik çözüm bulma umutlarını kırmış durumda.

Carnegie Vakfı’ndan Sinan Ülgen, sınırdan ateş açılması olayının uluslararası toplumu Esad rejimi aleyhine çevirme konusunda Türkiye’ye, yardım edebileceğini söyledi.

Suriye’de 13 ay önce başlayan demokrasi yanlısı ayaklanmalara Esad rejiminin kanlı bir şekilde müdahale etmesi sonucu şimdiye kadar 9 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG