Erişilebilirlik

ABD ve AB'nin Gözü Türkiye Seçimlerinde


NATO üyesi Türkiye, evsahipliği yaptığı ittifak üsleri, Batı ile Ortadoğu arasındaki üstlendiği köprü rolü sayesinde uzun yıllar boyunca Amerika ve Avrupa’nın güven duyduğu istikrarlı bir ortağı oldu. Şimdilerde ise 10 Ekim’de Ankara’da Barış Mitingi’ne düzenlenen bombalı saldırı, güvenlik güçlerinin PKK ve IŞİD’le devam eden silahlı çatışmaları ve tüm ülkede artan siyasi gerginlik, Türkiye’nin bölgedeki stratejik müttefiklik konumuna ilişkin kaygıları artırdı. Bu nedenle de Amerika ve Avrupa Türkiye’de Pazar günü yapılacak seçimleri yakından takip ediyor.

Seçimler her ne kadar tartışmalı olsa da seçim kampanyaları o denli renkli geçmedi. Erdoğan destekçilerinin hedef tahtasında olan Kürt yanlısı HDP çalışanları, kampanyalarını geniş çaplı tutmayıp, bireylere doğrudan ulaşmayı hedefliyor.

Bu dikkatli tavır, özellikle 10 Ekim’de bombalı saldırı sonrasında tercih edildi.

HDP’li Suat Çorlu, Ankara saldırısından sonra, genel merkez olarak toplandıklarını, bombalı saldırıları dikkate alarak büyük çaplı miting yapmaktan vazgeçtiklerini söylüyor.

PKK ve IŞİD’e karşı operasyonların düzenlendiği bugünlerde seçimlerde güvenliğin sağlanması konusu hala kaygı veren bir unsur.

Emniyet birimleri son olarak Diyarbakır’da IŞİD’e ait olduğu sanılan örgüt hücrelerine operasyon düzenledi.

Siyasi analist Veysel Kurt, son dönemde terör örgütlerinin Türkiye için her zamankinden daha fazla tehlike arz ettiğine dikkat çekiyor ve son 30 yılda ülkenin güvenliğini tehdit eden PKK’ya bir de IŞİD’in eklendiğini kaydediyor.

Bazı Kürt hakları savunucuları seçimler sonrasında terör eylemlerinin artmasından kaygı duyuyor.

HDP’nin kampanya çalışmalarına katılan Berfin Azdal da, seçim sırasında şiddet olaylarının devam edebileceğini, Haziran ayında sandıktan çıkan sonuçlara riayet etmeyen Erdoğan’ın aynı tavrı bu seçimlerden sonra da gösterebileceğinden endişe duyduğunu söylüyor.

AKP istediği çoğunluğu bu seçimlerde de elde edemezse, HDP’nin etkinliği artabilir. Bu da Kürtlerin özerklik arayışını körükleyebilir. Böyle bir senaryoda da Türkiye’nin istikrarı yeni bir sınavdan geçmek durumunda kalabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG