Erişilebilirlik

ABD ve AB Yatırımcıların İran'la İlgili Kaygılarını Gidermeye Çalışıyor


ABD ve AB Yatırımcıların İran'la İlgili Kaygılarını Gidermeye Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Amerika ve Avrupalı müttefikleri; İngiltere, Fransa ve Almanya, İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan sonra, yatırımcıların kafalarında oluşan karışıklığı gidermek, İran’la ticareti özendirmek üzere harekete geçti.

Özel şirket ve kuruluşlar, özellikle yaptırımların kalkmasından sonra İran’la hangi alanlarda iş yapılabileceği, hangi alanlarda bu ülkeye yatırımlar yapılabileceği konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu konuda en büyük sıkıntıyı yaşayanlar Avrupa bankaları.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, özel şirketlere yaptığı çağrıda, “Yanlış anlamalar ya da bilgi eksikliğinden dolayı önünüzdeki fırsatları kaçırmak yerine, kafalarınızdaki soruları gidermek için hükümetlerinizle temasa geçin” şeklinde, İngiltere, Fransa ve Almanya ile birlikte bir açıklama yaptı.

Dört ülkenin İran’la nükleer anlaşmayı uygulama konusunda düzenlediği bir toplantıyı sonrasında yapılan açıklamada şu mesaj veriliyor: “Verilen izinler çerçevesinde İran’la ticari faaliyetleri engellemeyeceğiz, gerekli yasalara uyulduğu sürece İran’la ticaret yapmak isteyen uluslararası firmaları ya da mali kuruluşları engellemeyeceğiz.”

İran’ın nükleer programını kısma kararının ardından Amerika ve Avrupa Birliği, Ocak ayında bu ülkeye yaptırımları büyük oranda kaldırmıştı. Ancak İran’da devam eden insan hakları ihlalleri ve bu ülkenin yol açtığı terör sorunları yüzünden yaptırımlar tamamen kaldırılmadı.

Bazı özel girişimciler, neye izin verilip verilmediği konusunda sıkıntı yaşadığı için İran’a yatırım ya da bu ülkeyle ticaret yapmaktan kaçınıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, bu konudaki bilgisizliğin giderilmesi ve rehberlik etme konusunda yardıma hazır olduğunu açıkladı. İran’a yaptırımların kaldırılmasının ardından yatırımcıların kafalarındaki sorular hala giderilmedi ve Amerika Maliye Bakanlığı’nın bu konuda internete koyduğu soru-cevap sayfasının kafaları daha da karıştırdığı bildiriliyor.

Bakanlık açıklamasında İran’la varılan nükleer anlaşmanın, İran halkını da kapsayacak şekilde tüm tarafların yarar sağlayacağı bir düzenleme olduğu hatırlatıldı ve anlaşmanın bu amaca ulaşmasının hem Amerika hem de uluslararası toplumun çıkarına olduğu hatırlatıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı bu çerçevede Avrupa banklarının ve şirketlerinin İran piyasasına yeniden girmesinin hedeflendiğini belirtiyor.

Başkan Barack Obama geçen ay yaptığı açıklamada, İran’ı dış yatırımcılar için güvenli bir ülke olduğunu kanıtlamak amacıyla çaba göstermeye çağırdı.

Obama, bir ülkede sürekli üzerlerinde İsrail’in yok edilmesi yönünde yazılar yazılan balistik füzelerin denenmesinin, yatırımcıları rahatsız ettiğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG