Erişilebilirlik

ABD: 'Ukrayna'nın Savunmasına Yardım Ederiz'


Başkan Yardımcısı Joe Biden
Başkan Yardımcısı Joe Biden

Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna krizine barışçı çözüm bulunmasını tercih etmelerine rağmen, gerekiyorsa kendini Rusya’ya karşı savunması için Amerika’nın Kiev’e yardım edeceğini açıkladı.

Münih’teki uluslararası güvenlik konferansında konuşan Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i ağır eleştirdi, Putin’in sürekli barış için çalışacağı sözü vermesine rağmen, çatışmaya tank, asker ve silah yolladığını söyledi.

Biden, Amerika’nın Ukrayna’ya güvenlik yardımının devam edeceğini, bunu savaşı kızıştırmak için değil, Ukrayna’nın kendisini savunması için yapacaklarını bildirdi.

Konferansta söz alan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da, iki elinde Rus pasaportlarını göstererek, bu pasaportların Ukrayna sınırının birkaç kilometre içinde ele geçirilen Rus askerlerinden toplandığını bildirdi. Nisan ayından bu yana savaşta 5 bin 600’den fazla sivilin öldüğüne dikkati çeken Poroşenko, çatışmanın ülkesi için gitgide yoğunlaşan bir trajediye dönüştüğünü belirtti.

Hollande’dan ‘savaşa dönüşebilir’ uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birlikte sunduğu barış planının Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaları sona erdirmek için en son şanslardan biri olduğunu söyledi.

Fransa’da konuşan Hollande, kalıcı barış sağlanmaması durumunda bunun savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Münih’te konuşan Almanya Başbakanı Merkel de barış planının sonuç vereceğinden emin olmadığını söyledi. Bununla birlikte Merkel, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya silah vermesine de karşı çıktı, bunun çatışmalara çözüm getirmeyeceğini savundu. Avrupa’nın yeni bir bölünmeye ihtiyacı olmadığını söyleyen Merkel, çatışmaların kontroldan çıkabileceği uyarısında bulunurken, Avrupa güvenliğini Rusya’ya karşı değil, Rusya’yla birlikte oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise, barışa şans vermekle birlikte Amerika ve Avrupa Birliğini çatışmaları tırmandırmakla suçladı.

Rus, Fransız ve Alman liderler arasındaki barış planı görüşmeleri bu sabah (Cumartesi) tam bir sonuç alınamadan sona erdi. Hollande ve Merkel, barış planını sunmak için dün Moskova’ya gitmişti. Rusya hükümeti sözcüsü, 10 aydır devam eden çatışmaları sona erdirmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Münih’te pazar günü sona ermesi beklenen güvenlik konferansında Ukrayna krizi gündemin başında bulunuyor. Konferansa çok sayıda dünya liderleri, diplomatlar ve savunma yetkilileri katıldı. Türkiye ise konferanstan çekildi. Berlin’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Ben konferansa katılacaktım fakat Ortadoğu oturumunda İsrailli temsilcileri de sonradan koydukları için katılmama kararı aldık” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG