Erişilebilirlik

ABD'den Ukrayna'ya Daha Uzun Menzilli Roket


ABD, Ukrayna'ya 2 milyar 170 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi kapsamında daha uzun menzilli roketler, hava savunma sistemleri ile başka silah ve mühimmatların gönderileceğini açıkladı. Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Rusya ile savaşında vuruş menzilini iki katına çıkaracak yeni bir roketin pakete dahil edildiğini bildirdi.

Pentagon Basın Sözcüsü Pat Ryder bombaların Ukrayna silahlı güçlerine daha uzun menzile erişme yeteneği sağlayacağını, ülkelerini savunmak ve topraklarını geri kazanmak için operasyonlar düzenlemelerine imkan vereceğini söyledi.

Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba (GLSDB) adlı yeni roket, Ukrayna ordusunun ABD tarafından sağlanan Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi'nden (HIMARS) ateşlediği roketlerin mesafesinin iki katı mesafedeki hedefleri vurabilecek.

151 kilometre menzilli GLSDB, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki tedarik zincirlerinin tamamını ve Rusya'nın 2014'te bir kısmını ilhak ettiği Kırım'ı erişilebilir hale getirecek.

Bugün açıklanan yardım GLSDB'lerin gelecekte de Ukrayna'ya birçok kez gönderilmesinin yolunu açıyor.

Yeni roketin gelmesiyle ABD yapımı HIMARS'ların 2022 yılının Haziran ayında Ukrayna'ya gönderilmesinden bu yana Kiev'in roket menzili ilk kez artmış olacak.

Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı mücadelesinde çok önemli olan roket sistemi HIMARS'ın menzili 77 kilometre.

ABD'nin bu hamlesine yanıt olarak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov RIA haber ajansına, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün Volgograd'daki konuşmasında, "Rusya'yı savaş alanında yenmeyi umanlar, Rusya'ya karşı girişecekleri modern bir savaşın onlar için tamamen farklı olacağını anlamıyorlar. Tanklarımızı sınırlarına göndermiyoruz ama karşılık verecek şeylerimiz var ve bunlar zırhlı araçlarla sınırlı değil” dedi.

Reuters ilk olarak GLSDB'nin taşınması için yapılan Boeing önerisini Kasım ayında haberleştirmişti. O dönemde roketlerin ilkbaharda Ukrayna'da olması bekleniyordu.

Bir Boeing sözcüsü ise "Bu, Boeing'in, ülkenin ABD ve uluslararası ortakları için hızlı, etkili kapasite sağlama çağrısına yanıt vermeye bağlılığını gösteriyor. Ekibimiz ve Saab, acil güvenlik sorunlarını hızla çözmek için ABD hükümetiyle yakın şekilde çalışmaya devam ediyor" dedi. GLSDB, İsveçli şirketiyle ortak üretiliyor.

Yardımın 1 milyar 725 milyon dolarlık kısmı, Başkan Joe Biden yönetiminin Ukrayna'ya göndermek için ABD silah stoklarını kullanmak yerine endüstriden silah satın almasına olanak tanıyan Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi (USAI) fonundan geliyor.

Söz verilen USAI yardımı ayrıca iki HAWK hava savunma ateşleme ünitesi, drone savar sistemleri, topçusavar ve hava gözetleme radarları, iletişim ekipmanı, PUMA insansız hava araçları ve tıbbi malzemeler satın almak için kullanılacak.

USAI fonlarına ek olarak, başkanın acil bir durumda mevcut ABD stoklarından silah kullanmasına izin veren ayrı bir fondan 425 milyon dolarlık silah yardımı yapılacak.

ABD, işgalden bu yana Ukrayna'ya 29 milyar 300 milyon dolardan fazla güvenlik yardımı sözü verdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG