Erişilebilirlik

ABD'ye Alınmayan İngiliz Aile Meclis Gündeminde


İngiltere Başbakanı David Cameron, Amerika’ya uçuşları son anda reddedilen İngiliz Müslümanlar’la ilgili durumun inceleneceğini bildirdi.

Cameron’ın ofisinden yapılan yazılı açıklamanın nedeni 15 Aralık’ta yaşanan bir olay. 11 kişilik İngiltere vatandaşı Müslüman bir ailenin Los Angeles uçağına binmesinin Amerikalı yetkililerce engellenmesi ve 13 bin dolar değerindeki biletlerinin yanmasıydı. Yaşanan olay, bir milletvekili tarafından İngiltere Parlamentosu’nun gündemine getirildi.

İngiliz Sky News televizyonuna konuşan Amerikalı bir yetkili, 11 kişilik aileden sadece bir kişinin Amerika’ya uçmasında engel görüldüğü ancak aile rezervasyonunu birlikte yaptığı için biletlerin tamamının yandığını söyledi.

İngiltere Parlamentosunda Londra’nın Kuzeydoğu bölgesini temsil eden milletvekili Stacey Creasy, hiçbir gerekçe göstermeden Amerika’ya girişine izin verilmeyen İngiliz Müslüman ailelerin sayısının artmasından kaygı duyduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi sözcüsü, herhangi bir inanç, din veya manevi faktörün, uluslararası yolcuların Amerika’ya girişine izin verilirken belirleyici faktör olmadığını savundu.

ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası uyarınca, bir yolcunun -Amerika’ya girişine izin verilmemesine yol açan 60’ın üzerinde gerekçe var. Bunlar arasında, sağlık sorunlarından, ceza ve mahkumiyet kararlarına, kamu cezalarından, gerekli evrakın eksik olması gibi pek çok madde yer alıyor.

Amerika’da Cumhuriyetçi Parti’nin önde giden aday adaylarından Donald Trump, California’da yaşanan silahlı saldırı sonrasında ‘dünyada bir Müslüman sorunu olduğunu’ söylemiş ve Müslümanların Amerika’ya girişinin yasaklanması önerisinde bulunmuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Trump’un bu açıklamalarını ‘yanlış ve bölücü’ olarak niteledi.

İngiliz Milletvekili Creasy, Cameron’a yazdığı mektupta, bir baba 9 çocuğu ve çocukların amcasından oluşan 11 kişilik aileye, 15 Aralık tarihinde Amerika’ya uçmak üzere geldikleri Gatwick havaalanında, uçağa binemeyeceklerinin söylendiğini kaydetti.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Mahmut Tarık Mahmut, kardeşi ve çocuklarıyla birlikte Güney California’daki akrabalarını ziyaret etmeyi planladıklarını söyledi. Mahmut, uçağa Müslüman oldukları için alınmadıklarını düşünüyor ve ekliyor: ‘Bunun nedeni Amerika’daki saldırılar. Çünkü her Müslüman onlara göre tehdit oluşturuyor.’

Milletvekili Creasy, gerekçe gösterilmeden Amerika’ya girişi engellenen en az bir kişiyle daha bağlantı halinde olduğunu söylerken, konuyla ilgili bilgi almak üzere başvurduğu Londra’daki Amerikan Büyükelçiliği’nin adeta ‘kapı duvar’ olduğunu belirtti.

Amerika’nın belli ülkelere tanıdığı ‘Vize Muafiyeti’ programı kapsamında İngiliz vatandaşları Amerika’ya en fazla 90 gün süreli seyahat gerçekleştirebiliyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG