Erişilebilirlik

ABD: ‘Türkiye İle İlişkilerimiz Zayıflamaz’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladmir Putin arasındaki görüşmesiyle ilgili ABD’den ilk açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık sözcülerinden Elizabeth Trudeau, Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşması nedeniyle ABD ile ilişkilerinin zayıflamasının söz konusu olamayacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde konuşan Elizabeth Trudeau, Rusya ile Türkiye’nin IŞİD’le mücadelenin ve Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun parçası olduğunu söyledi. Erdoğan-Putin görüşmeleriyle ilgili yorum yapmayı iki ülkenin yetkililerine bırakan Trudeau, bir tarafın kazancının diğer tarafın kaybına eşit olmadığını dile getirdi. “Bu sıfır toplamlı bir oyun değil” diyen ABD’li yetkili, Türkiye ile ilişkilerinin zayıflayamayacağını ifade etti.

Türkiye’de oluşan Amerikan karşıtı havayı da değerlendiren Dışişleri sözcüsü, kaygılarının sürdüğünü dile getirdi. Elizabeth Trudeau, “Türkiye’de halk, medya ve hükümet; tüm taraflardan, açıklamalarında sorumlu davranmalarını bekliyoruz. Türkiye ile ortaklığımızın ve dostluğumuzun güçlü olduğuna inanıyoruz,” diye konuştu.

ABD: ‘Türkiye İle İlişkilerimiz Zayıflamaz’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Darbe girişiminde Washington merkezli düşünce kuruluşu Wilson Center’ın olduğu iddiaları konusunda ise, “Bu tür komplo teorileri ve kışkırtıcı söylemlerin kimseye yardımı olmayacaktır, bu şekilde bir yere varamayız,” ifadelerini kullandı.

Dışişleri brifing’inde Fethullah Gülen’in iade süreci de gündeme geldi. Bir gazetecinin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “ABD, Gülen'i iade etmezse Türkiye'yi bir teröriste feda etmiş olacaktır” sözlerini hatırlatması üzerine, Trudeau bu konuda yorum yapmayacağını söyledi. Dışişleri sözcüsü, “Daha önce de dediğimiz gibi, iade süreci çok teknik ve yasal bir süreç. Duygusal ve siyasi söylemlerden etkilenen bir süreç değil ve (bu konu) iade anlaşmasının çatısı altında inceleniyor,” dedi.

Trudeau, darbe girişimine ABD’nin hızlı şekilde tepki vermediği eleştirilerine ise, “O gün olanları sosyal medyadan ve haberlerden izledik, bir süre ne olduğu belirsizdi. Dışişleri Bakanı John Kerry adına resmi açıklamayı (Washington saatiyle) akşam 7’de yayınladık ve bu gayet hızlıydı,” yanıtını verdi.


STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG