Erişilebilirlik

ABD: 'Türkiye'nin Yanıtı Doğru'


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland
ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin beş kişinin hayatını kaybettiği havan saldırısının ardından Suriye’ye verdiği karşılığın ölçülü olduğunu bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Victoria Nuland “Bizim açımızdan Türkiye’nin yanıtının doğru bir karar olduğunu , caydırıcı özelliği bulunduğunu ve orantılı bir yanıt olduğunu düşünüyoruz” şekilde konuştu.

Türkiye’nin egemenlik haklarının ihlali halinde karşılık vereceğini gösterdiğini belirten sözcü, Suriye’nin benzer hareketlerinin önlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Suriye’yle yaşanan son krizin ardından Washington, hem Birleşmiş Milletler hem de NATO nezdinde Ankara’ya desteğinin tam olduğunu bildiririyor.

Sınırın Suriye tarafından Türkiye’ye havan topu ateşi açılması ve beş sivilin ölmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Türk müttefiklerimizin yanındayız” ifadesine yer verildi.

Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor, “Tüm sorumlu uluslar (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ın çoktan görevden ayrılmış olması, ateşkes ilan etmesi ve uzun süredir bekleyen siyasi geçiş sürecini başlatmış olması gerektiğini bilmeli,” diye konuştu.

Türkiye’ye tam destek veren Beyaz Saray açıklamasında, Washington’un Ankara’yla yakın temas halinde olduğuna da dikkat çekildi.

Clinton: ‘Sorumlu uluslar Esad’ı çekilmeye ikna etmeli’

Benzer bir mesaj Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan da geldi. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Bakan Ahmet Davutoğlu’nun Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la telefon görüşmesine yer verildi.

Clinton görüşmede Davutoğlu’na güvence verirken, saldırıdan dolayı öfke ve kayıplardan dolayı da üzüntü duyduğunu bildirdi. Yaşananların çok tehlikeli bir durum olduğuna dikkati çeken Amerika Dışişleri Bakanı, “Tüm sorumlu uluslar birlik olarak Esad rejimini ateşkes ilan etmeye, kendi halkına saldırmaya son vermeye ve siyasi süreç başlatmaya ikna etmeli” diye konuştu.

Türkiye olayın ardından Suriye’ye misilleme saldırısında bulundu.

Pentagon: ‘Suriye rejiminin çürümüş tavrı’

Suriye’nin saldırısını kınayan Amerika Savunma Bakanlığı da durumu yakından izlediklerini bildirdi.

Pentagon sözcüsü George Little saldırıyı, “Suriye rejiminin çürümüş tavrının yeni bir örneği” diye tanımladı ve “Bu rejim gitmeli” diye konuştu. Suriye saldırısında yaşanan can kaybından dolayı üzüntü duyduklarını bildiren Little, Türkiye’yi “güçlü müttefik” diye niteledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG