Erişilebilirlik

ABD Türkiye’deki Terör Saldırılarını Kınadı


ABD yönetimi, Türkiye’deki terör saldırılarını şiddetle kınadı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “ABD, Türkiye’nin güneydoğusunda dün ve bugün düzenlenen terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyor” ifadesi kullanıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, “dua ve düşüncelerinin saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve sevdikleriyle olduğunu, yaralıların bir an önce iyileşmesini dilediklerini” belirtti.

Price, açıklamasında şunları kaydetti:

“Hem güvenlik personeli hem de sivilleri ayrım gözetmeden öldüren ve yaralayan terör saldırılarından etkilenmeye devam eden NATO müttefikimiz ve ortağımız Türkiye’ye desteğimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Türk yetkililerle yakın temas halindeyiz ve terör örgütlerinden kaynaklanan tehdide karşı koymada birlikte çalışmaya devam ediyoruz.”

Sözcü Price, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, “ABD’nin Türkiye’nin güvenliği ve demokrasisine olan desteğini yeniden teyit etmek için” gelecek hafta Ankara’ya gideceğini de hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, “ABD bugün Elazığ ve Bitlis’teki korkunç saldırıları kınar. Dostumuz ve müttefikimiz Türkiye, bu hafta hem bugün, hem 15 Ağustos’ta biri çocuk 7 kişinin ölümüne neden olan Diyarbakır’daki saldırılar ve hem de dün Van’daki saldırı dahil çok sayıda çirkin terör saldırısına maruz kaldı” diye konuştu.

Kirby, saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

ABD Türkiye’deki Terör Saldırılarını Kınadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Kirby’den Demirtaş yorumu

Öte yandan Kirby brifingde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a dava açılması hakkındaki bir soru üzerine, bu konuyu takip ettiklerini belirterek, “Türkiye’de adli sorgulamaların ifade özgürlüğü ve siyasi konuşmaların kısıtlanması maksadıyla saldırgan biçimde kullanılmasından endişeliyiz. İfade özgürlüğünü her zaman destekledik ve destekleyeceğiz. İfade özgürlüğü hakkına zarar vermeye yönelik her türlü adıma da karşı çıkmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Kirby, Türkiye ile Rusya arasında savunma sektöründe işbirliği planlarına yönelik bir soru üzerine de, Türkiye’nin NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı savaşta önemli bir ortak olmaya devam ettiğini, Türkiye’nin NATO üyeliğine ve IŞİD’e karşı savaşa katkılarına değer verdiklerini, bu ilişkinin daha da güçlendirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

‘Türkiye-Rusya İlişkilerinden Endişe Etmeyiz’

Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerde bir değişikliğin bu iki ülkeye bağlı olduğunu ve bunun önünde bir yasağın bulunmadığını ifade eden Kirby, “ Eğer Türkiye ve Rusya güvenlik ve savunma konularında yeni ya da farklı bir ikili ilişki kuracaksa bundan elbette endişe etmeyiz, bu onların vereceği bir karar” dedi.

Kirby, bir gazetecinin, ABD’nin “güçlü müttefik” söylemleriyle Türkiye’deki siyasetçilerin ABD’yi sert eleştiren açıklamalarına bakıldığında arada bir “uyuşmazlık” olup olmadığı sorusu üzerine, “Eğer Türkiye’de, arada bazı uyuşmazlıklar olduğu yönünde görüşler varsa, bunu diyebilirler. Ama bizim bakış açımızdan size söyleyebileceğim; Türkiye değerli bir müttefik, ortak ve dost, bu değişmedi, bu bir gerçek. Türkiye’nin başarılı olduğunu, sadece güvenlik sektöründe değil, birçok düzeyde uluslararası camiaya katkıda bulunmaya devam ettiğini görmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin başarısız darbe girişiminin ardından “biraz gerilim altında” olduğunu söyleyen Kirby, “Bazı Türk liderlerin, Batı’nın ya da ABD’nin rolü hakkında söylediklerine dair endişelerimiz hakkında konuşmuştuk. ABD’nin bunda (darbe girişimiyle) bir bağlantısı olduğuna yönelik her türlü suçlama ya da üstü kapalı sözü kesin biçimde reddettik” dedi.

‘Söylemlere takılmayıp ilişkimizi güçlü tutmak için çalışmalıyız’

Kirby, “Türkiye’de şu anda birçok stres kaynağı olduğunu anlıyoruz. Türkiye’nin başarılı olmasını istediğimiz için, yargı süreçleri ve basın özgürlüğü hakkında bizi endişelendiren şeyler gördüğümüzde bu endişelerimizi dile getirmekten korkmuyoruz çünkü Türkiye’nin geleceği bizim için önemli” diye konuştu.

Türk liderlerin söylediği her açıklamaya da yanıt vermeyeceğini kaydeden Kirby, “Şu anda en fazla yardımcı olacak şey, söylemlere takılmayıp, Türkiye ile işbirliği ve ilişkiyi güçlü tutmanın yollarını bulmaya çabalamak. Darbe girişimini zaten defalarca kınadık. Türkiye’nin güvenliğini gözetme sorumluluğu olduğunu anlıyoruz. Söylediğimiz, Türkiye’nin bunu uluslararası yasalara ve adil yargı süreçleri altındaki kendi sorumluluklarına uygun şekilde yürütmesi” dedi

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG