Erişilebilirlik

ABD: Türkiye'de Anayasadaki Bazı Maddeler Dini Özgürlükleri Kısıtlıyor


ABD: Türkiye'de Anayasadaki Bazı Maddeler Dini Özgürlükleri Kısıtlıyor
ABD: Türkiye'de Anayasadaki Bazı Maddeler Dini Özgürlükleri Kısıtlıyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Dini Özgürlükler raporunda Türkiye eleştiriliyor.

Rapora göre, Türkiye’de anayasa dini özgürlükleri koruyor, bu konudaki yasalar ve politikalar da bu özgürlükleri destekliyor, ancak, laik devletin bütünlüğü ve varlığıyla ilgili bazı maddeler dini özgürlükleri kısıtlıyor.

Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Dairesi tarafından yayınlanan rapor, Temmuz 2009 - Haziran 2010 dönemini kapsıyor.

Raporda Türkiye’de hükümetin Alevi halkın kaygılarına yanıt verecek adımlar atması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, azınlıkların dini ibadetlerini özgürce yerine getirememekten şikayet ettikleri kaydediliyor. Raporda ayrıca hükümet binaları, devlet daireleri ve üniversitelerde başörtüsü yasağına devam edildiği ve bazı dini grupların devlet kademelerinde mesleklerini yapamamaktan yakındıkları belirtiliyor.

Raporda dini özgürlükler açısından en fazla kaygı uyandıran ülkeler arasında Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Sudan ve Özbekistan gösteriliyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, raporu açıkladığı basın toplantısında Çin’in Budist rahipleri, Hristiyanları ve Uygur Müslümanlarını taciz ettiğini söyledi.

Clinton, baskıcı rejimlerin ve şiddet yanlısı grupların dini özgürlükleri tehdit etmeye devam ettiğini da bildirdi.

Bağlayıcı bir özelliği olmayan rapor bilgilendirmek amacıyla Amerikan Kongresi’ne sunuluyor.

XS
SM
MD
LG