Erişilebilirlik

'ABD-Türkiye Arasında Suriye Konusunda Görüş Ayrılığı Sürecek'


'ABD-Türkiye Arasında Suriye Konusunda Görüş Ayrılığı Sürecek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:45 0:00
Amerika’nın Sesi’nin Washington’dan yapılan canlı yayınında Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, Amerikan seçimlerinde Başkan Barack Obama’nın kazanmasına yardımcı olan demografik faktörleri ve Cumhuriyetçilerin kaybetme nedenlerini yorumladı. Uzman, “Obama’dan kurtulmayı isteyen bir Cumhuriyetçi Parti tabanı vardı ancak onların rakamları yetmedi. Genellikle Amerikan seçilerinde bir deyiş var: ‘Adaylar seçimi kazanmaz, başkanlar seçimi kaybeder’ diye. Bu defa Romney yeterince ikna edici olmadı. Mevcut Başkan seçimi kaybetmedi. Obama’ya 4 yıllık yeni bir pas verildi” dedi.

‘Obama İçeriye Dönecek’

Obama’nın ikinci 4 yıllık döneminde Türkiye-Amerika ilişkilerini de değerlendiren Bülent Alirıza, Obama’ya seçimde “artık dışarıya değil, içeriye bak” mesajı verildiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde Obama’nın ekonomiye ve ABD’nin iç sorunlarına ağırlık vermesini beklediğini belirten uzman, “Obama 2008’de Ortadoğu’da yeni bir dönem için vizyonunu ortaya koymuştu. Ancak özellikle Libya’da ABD büyükelçisinin öldürülmesinden sonra ABD’nin bölgede angajman konusunda çekingen olduğunu görüyoruz. Obama’dan bu dönemde de pek vizyon beklememek lazım. Obama’nın vizyonu içeriye yönelik olacak”

Suriye krizi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, “Hem Türkiye hem de ABD Esad rejiminin gitmesini istiyor. Ancak o noktaya nasıl varılacağı konusunda Türkiye ile ABD’nin aynı çizgide olduğunu söylemek imkansız. Obama’nın Suriye konusundaki isteksizliği yine devam edecek. Tampon bölge kurulması ve muhaliflere silah sağlanması konusunda istekli olacağını sanmıyorum. Bu da iki ülke arasında adı konmamış olan görüş ayrılığı ve hatta mini krizin devam etmesini sağlayabilir” diye konuştu. Uzman, çıkış noktasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yeniden seçilen Başkan Barack Obama arasındaki irtibatın yeniden canlandırılması olabileceğini sözlerine ekledi.

Selin Süer Ünlü’nün Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza ile söyleşisinin tamamını yukarıdaki video dosyasından izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG