Erişilebilirlik

ABD Suriye'de Türk Askerini mi İstiyor?


Türkiye'de Suriye'nin Kürt siyasi hareketi PYD yönetimindeki Kobani'ye Peşmerge geçişi tartışılıyor ama CHP'nin diplomat kökenli vekillerinden Faruk Loğoğlu, ABD'nin aslında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'ye karadan girişini istediğini söyledi. Türkiye'nin eski Washington büyükelçilerinden Loğoğlu, Amerika'nın Sesi'ne, ABD tarafınca Mehmetçik'in askeri operasyonlara katılması yönünde talepleri bulunduğunu belirterek, Hükümet'in buna direnç göstermesini istedi.

Türkiye'de, Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin silahlı gücü Peşmergeler'in Suriye'nin IŞİD tehdidi altındaki Kobani kentine geçişine izin verilmesi sıkıntı yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan konuya ilişkin açıklamalar gelirken, muhalefet cephesindeki tepkiler de derinleşiyor.

Kobani'deki son gelişmeleri Amerika'nın Sesi'ne değerlendiren CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kesinlikle sınır ötesine ayak Başlaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00
Linki indirmek için

Muhalefette 2 Ekim'de TBMM'de kabul edilmiş olan Irak-Suriye tezkeresi ile Peşmerge geçişine izin verilemeyeceği yönünde görüşler de gündeme yansıdı. Bu görüşe göre, Peşmerge gücü, Irak Anayasası'na göre iç güvenlikten sorumlu dolayısıyla Suriye topraklarına resmi ordu gibi savaşmaya gitmesi yasal değil. Ancak Peşmergeler'in Kobani'de savaşmasıyla ilgili Irak'ın iç politikasını ilgilendiren tartışmadaki bu detay, Türkiye açısından da eleştirildi.


Deneyimli diplomat Faruk Loğoğlu ise, zaten AKP Hükümeti'nin 2 Ekim'deki tezkeresini muğlak ifadelerle sadece Peşmerge değil hatta PKK geçişine de izin verecek şekilde yetki aldığı görüşünde. Loğoğlu, "Türkiye bu konunun tezkereye uygun olduğunu en yetkili ağızlardan açıkladı. Tezkere oldukça yoruma açık ve bunu tezkere görüşmelerinde ifade etmiştik. Türkiye'nin bu kararı yerinde ve doğru bir karar ama geç kalmış bir karar. Kobani'deki Kürtlere ABD'nin havadan silah ve ilaç yardımı yapması yine doğru ama geç kalınmış bir karar. Eğer erken geçiş olsaydı Kobani'deki direniş güçlenirdi, nüfus azalması daha az gerçekleşirdi" dedi.

"Amerika ister Türkiye yapar"

CHP'li Loğoğlu, Türk-Ameriran ilişkileri açısından Erdoğan'ın ilk önce PYD'yi PKK gibi terörist örgüt ilan etmesi ardından ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi üzerine Peşmerge geçişine izin verilmesini de yorumladı. Loğoğlu, "AKP liderleri, şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle ama Sayın Davuoğlu için de geçerli. Malesef bir noktada yüksek perdeden atıyorlar, dün söylediklerini tam aksini bugün yapabiliyorlar. Neden Amerika her istediğinde bunu yapıyorlar. Bunu Libya'da, NATO Genel Sekreteri'nin seçiminde de gördük. IŞİD ile mücadele bağlamında ve bölgedeki gelişmelerde görüyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, Peşmerge'ye izin veremez mi?

Loğoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrıca yetkisi dışında hukuka aykırı hareket ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika'nın talebine razı olmanın ötesinde bu öneriyi ben yaptım dedim. Türk kamuoyuna nasıl bir mesaj vermek istediğini kendisi biliyor ama hukuken böyle bir yetkisi olmadığı halde bunu nasıl söyleyebilir. Bu Hükümet'in ve danıştığı ölçüde TBMM'nin yetkisinde bir konu. Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkisi yok. Cumhurbaşkanı'nın telefon açıp karşısındaki devlet başkanına böyle bir öneride bulunma yetkisi yok."

ABD, Mehmetçik'i mi talep etti?

Loğoğlu, Washington'un asıl talebiyle ilgili ise TSK'nın doğrudan IŞİD ile savaşması olduğunu da ileri sürdü. Loğoğlu, bu iddiasını şöyle İfade etti:

"Amerika bunu telaffuz etmese de bunu istiyor. Çünkü bölgeye baktığı zaman kendisi gitmeyeceği için ve Batılı ülkelerden de asker postalı o topraklarına inmeyeceğine göre, bunu Arap ülkelerinden yapacak bir güç de göremedikleri için geriye kala kala Türkiye kalıyor."

"Mehmetçik girerse şiddet yayılır"

"Türkiye'nin es kaza oraya girmesi bütün bölgeyi daha yaygın, daha fazla ve daha uzun süreli şiddete mahkum eder. Bu Amerika'nın ne kadar işine gelir? Bunu Amerikalılar'ın düşünmesi gerekir. Yani bu düşünce tarzı çok sağlıklı değil. Türkiye için de Amerika için de ve Amerika'nın korumaya çalıştığı İsrail için de sorunlara yol açar. Bölge birden bire daha derin ve şiddetli çatışmaların sahnesi haline gelir."

"ABD ve Batı Barış stratejisi geliştirmeli"

Loğoğlu, ayrıca ABD ve Batı ülkelerince Orta Doğu Bölgesi'ne yaklaşımda mutlaka değişiklik gerektiğini de söyledi. Bu görüşünü ise şöyle anlattı:

"IŞİD'e karşı mücadele etmek ve benzeri terör örgütlere karşı mücadele etmek hepimizin görevi. Türkiye'de katkı yapmaya çalışıyor. IŞİD'i yok ettiniz yerine başka bir örgüt gelecek. IŞİD'den önce El-Kaide vardı belki IŞİD'den sonra Horasan gelecek. Afganistan'a bakın halen Taliban orada. Ama bu bir strateji değil. Bir terör örgütünü sıfırlamak ya da sıfır noktasına yaklaştırmak sorunu ortadan kaldırmıyor. Derin siyasi, iktisadi ve sosyal sorunları var. Malesef ABD, Batı ülkeleri ve şimdi de Türkiye bu hatayı hep yapıyorlar. Irak'ta Saddam Hüseyin gidince Irak huzura kavuşacak deniyordu, olmadı. Libya'da Kaddafi gidince mesele çözülecek deniyordu olmadı. Mısır'da Mübarek gitti bir karışıklık dönemi yaşandı, şimdi nispeten daha iyi. Aynı yaklaşım şimdi Suriye'de yapılıyor, Esad gidince Suriye birden bire daha huzurlu bir ülke haline gelecek ama olmaz. Daha geniş ve derinlikli bir strateji lazım. Barış, istikrar ve refah stratejisi lazım. Kafalarımız ona göre çalışmalı ve söylemlerimiz ona göre biçimlenmeli."

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG