Erişilebilirlik

ABD Suriye'ye Karşı BM Dışında Önlemler Alacak


ABD Suriye'ye Karşı BM Dışında Önlemler Alacak
ABD Suriye'ye Karşı BM Dışında Önlemler Alacak

Obama yönetimi Birleşmiş Milletler’in Suriye’ye karşı harekete geçmeyi reddetmesinden sonra Beşar Esat’a karşı olan muhalefeti güçlendirmeye çalışıyor. Ancak Esat’ın iktidarda kalması için çaba gösterenler de var

Suriye’de savaş her gün farklı kentlerde çıkan çatışmalarla devam ediyor.

Hükümeti protesto eden göstericiler Beşar Esat rejimine karşı çok öfkeli.

Hükümet kuvvetleri göstericilere karşı aşırı şiddet kullanıyor.

Son günlerde yüzlerce Suriyeli hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Çin ve Rusya’nın vetosu yüzünden harekete geçemiyor.

Bu yüzden Amerika Esat’a askeri desteği kesmek ve hükümet aleyhtarı göstericilere insani yardım sağlamak için yeni bir çaba içine girdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Esat üzerindeki baskıyı arttırmak ve protestoculara desteği güçlendirmek için Amerika’nın Birleşmiş Milletler dışında önlemler alacağını söyledi.

Almanya da Esat rejiminin şiddet kampanyasına son vermek için çalışan ve “Suriye’nin Dostları” olarak bilinen gruptan.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Avrupa’nın Suriye’ye uyguladığı yaptırımların sıkılaştırılacağını ve demokratik bir Suriye için çalışan bir temas grubu oluşturulacağını söylüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin de desteklediği grubun amacının Suriye’de barış ve istikrarı sağlamak olduğunu vurguluyor:

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, İran, Rusya ve Çin’den oluşan kendi destek grubuna sahip.

Cato Enstitüsü dış politika uzmanı Malou Innocent’a göre, İran Suriye’nin geleceğiyle ilgili mücadeleyi kendi nüfuzunu azaltacak bir gelişme olarak görüyor.

Bölgede yalnızca jeopolitik değil, dini ve mezhepsel bölünmeler de var ve bu yüzden İran bölgedeki nüfuzunu genişletmiş durumda. Esat rejimi devrilirse, İran bölgedeki önemli bir müttefikini kaybedecek. Tahran bölgedeki nüfuzunun azalmasından korkuyor.

Amerika Dışişleri Bakanının Yakın Doğu İşlerinden sorumlu yardımcısı Aaron Snipe, İran’ın Şam’ı desteklemekle hata yaptığını söylüyor.

Snipe, uluslararası toplumun tarihe doğru adımlar atan ülkeler olarak geçmek istediğini, bu yüzden hızla değişen Ortadoğu bölgesinde eski baskıcı rejimlerin devrinin dolduğuna inandığını belirtiyor. Yetkili, İran’ınsa eski ve baskıcı bir rejime destek vererek, halkını öldüren bir yönetimin yaptıklarını onayalar duruma düştüğüne dikkati çekiyor.

Suriye’de hükümet göstericileri öldürmeye devam ederken, Amerikalı yetkililer Washington’un Esat aleyhtarı Özgür Suriye Ordusuna destek verip vermeyeceği konusundan uzak duruyor. Bu da Başkan Obama’nın da Suriye sorununun askeri müdahale olmadan çözümlenmesinde ısrarlı olduğunu yansıtıyor.


XS
SM
MD
LG