Erişilebilirlik

ABD Suriyeli İsyancıları Silahlandırma Eğiliminde


Obama
Obama
Başkan Obama’nın Suriyeli isyancıları silahlandırmayı düşündüğü bildiriliyor. Amerika, silahların terörist grupların eline geçebileceği kaygısıyla daha önce isyancılara silah sağlamaya karşı çıkmıştı.

Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililer Obama’nın henüz kesin bir karara varmadığını, ancak Amerika’nın isyancılara sağladığı yardımı nasıl arttırabileceği konusunda ulusal güvenlik ekibine danıştığını bildiriyor.

Amerika şimdiye kadar isyancılara sadece insani yardım yapmakla yetindi.
Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, Amerika’nın isyancılara giderek daha fazla yardım sağladığını söyledi. Ancak yetkililer Suriye’deki krize siyasi çözüm bulunması için gösterilen çabaların hala sürdüğünü belirtiyor.

Başkan Barack Obama, Salı günü düzenlediği basın toplantısında Suriye’ye müdahale emri vermeden önce kimyasal silah kullanımıyla ilgili daha fazla kanıta ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Obama, Amerika’nın elinde Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına elinde kanıt bulunduğunu ancak kim tarafından ve nasıl kullanıldığının bilinmediğini söyledi. Başkan, bu konuda kanıt dosyası oluşmadan Amerika’nın bir hüküme varmak için acele etmeyeceğini de belirtti.

Geçen hafta Beyaz Saray senatörlere ABD istihbarat birimlerinin Devlet Başkanı Beşar Esad’ın çatışmalarda küçük ölçekte sinir gazı sarin kullandığından emin olduklarını ancak eminlik derecesinin değiştiğini bildirmişti.

Kimyasal silah kullanımının Amerika’yı askeri müdahaleye yöneltip yöneltmeyeceği sorulduğunda Obama, şu aşamada ancak Amerika’nın elindeki seçenekleri yeniden değerlendireceğini söyleyebileceği yanıtını verdi.
Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanmasının “cini şişeden çıkartacağını” vurgulayan Obama bu silahların yanlış ellere düşmesinin Amerika, müttefikleri ve uluslararası topluluğun güvenliğini tehdit edeceğini de söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Şam hükümetinin BM denetçilerine soruşturma için hemen koşulsuz izin vermesini istiyor.
Ancak Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi, hükümetinin kimyasal silah kullandığını iddialarını reddetti ve bunları İngiliz, Fransız ve Katar hükümetlerinin karalama kampanyası olarak niteledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG