Erişilebilirlik

ABD Suriyeli İsyancılara Askeri Yardım Gönderiyor


Beyaz Saray, Suriye ordusunun isyancılara karşı kimyasal silah kullandığını doğruladı. Başkan Barack Obama, Esat rejiminin kimyasal silah kullanmasının “kırmızı çizgiyi geçmek” olacağını söylemişti.

Suriye’nin kimyasal silah kullandığı, resmen Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes tarafından doğrulandı. Rhodes, Başkan Barack Obama’nın Suriyeli isyancılara doğrudan askeri yardım gönderme kararı aldığını da bildirdi, ancak bu askeri yardımın içeriği ve ne zaman isyancılara ulaşacağı konusunda bir açıklama yapmadı.

Ben Rhodes, istihbarat raporlarına göre Suriye ordusunun son bir yıl içinde küçük çaplı düzenlediği kimyasal silah saldırılarında 100 ila 150 kişinin öldüğünü, ama bu rakamların hesaplanmasının tamamlanmadığını söyledi.

Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Rhodes, kullanılan kimyasal silahlar arasında sarin gazı da bulunduğunu belirtti, isyancıların kimyasal silahlara sahip olduğu ya da bunları kullandığı yolundaki haberlerinse doğrulanamadığını kaydetti.

Amerikan istihbarat yetkilileri, aylardır Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığından emin oldukları yönünde görüş bildiriyordu. Ama Başkan Obama sonraki adımını belirlemek için “sağlam kanıtlar” edinmede ısrar ediyordu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçen ay, Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı yönünde elinde kesin kanıtlarla Washington’a geldiğini söylemiş, ancak Beyaz Saray’da bir gün içinde altı saati aşan görüşmeye rağmen Obama yönetimini Beşar Esat rejimine karşı daha aktif politikalar izleme konusunda ikna edememişti.

Çarşamba gün Washington’da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile görüşen Amerika Dışişleri Bakanı William Kerry, İran ve Lübnanlı müttefiki Hizbullah’ın Esat rejimine bağlı güçlere yardım etmesinin ardından Suriye’de durumun kötüleştirdiğini söylemiş, bundan sonra isyancılara verecekleri desteğin “dengeleri değiştirecek” yönde olacağını açıklamıştı.

Obama yönetimi Suriye’ye yönelik tavrını sertleştirmesi yönünde çok yerden baskı altında. Kongre’den sonra eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da isyancılara silah da verilmesi dahil, daha sert politikalar izlenmesi çağrısında bulundu.

Amerika ve diğer Batılı ülkelerin en büyük korkusu, bu silahların el Kaide yanlısı aşırı görüşlü Sünni militan grupların eline geçmesi. Bununla birlikte Suriye muhalefeti, aşırı dinci grupların her halukarda başka yerlerden aldıkları desteklerle Esat rejimiyle mücadelede daha öne çıktığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG