Erişilebilirlik

ABD Suriye’yle İlgili Seçenekleri Masaya Yatırıyor


Beyaz Saray Amerika’nın Suriye’de kimyasal silah kullanımı ile ilgili farklı seçeneklere sahip olduğunu bildirdi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi Başkan Obama’nın, bu konuyla ilgili ulusal güvenlik ekibiyle görüştüğünü açıkladı.

Obama geçmişte Suriye’ye Amerikan askeri gönderilmesi konusunda çekincelerini belirtmişti.

Ancak Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel Başkan Obama’nın Suriye ile ilgili vereceği karar beklenirken, Amerikan deniz kuvvetlerinin bölgeye sevk edildiğini söyledi.

Hagel Başkan Obama’nın Savunma Bakanlığı’ndan, Suriye’ye müdahale kararı alınması durumunda eldeki farklı saldırı seçenekleri ile ilgili bilgi aldığını söyledi.

Ayrıca dün yapılan bir açıklamada, Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin Akdeniz’deki varlığını artırmakta olduğunu ve bölgeye Cruise füzeleriyle donatılmış dördüncü bir savaş gemisinin konuşlandırıldığını söyledi.

Amerika ve diğer dünya güçleri kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddialarla ilgili bir Birleşmiş Milletler soruşturması başlatılmasını istiyor. Bugün üst düzey bir BM yetkilisi zehirli gazla vurulan bölgeye giriş izni talep etmek amacıyla Şam’a vardı.

BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane olayın araştırılması için baskı yapmaya çalışıyor. Esat rejimi ise ayaklanmacılara karşı kimyasal silah kullandığını reddediyor. Birçok dünya lideri Suriye hükümetinin kullanımı yasak olan kimyasal silahları kullandığını düşünmesine rağmen Rusya Esad hükümetini savunmaya devam ediyor.

Suriyeli isyancılar ve eylemciler birçoğu küçük çocuk olmak üzere saldırıda ölen birçok kişinin cesetlerini gösteren videolar yayınladı. Görüntülerde fiziksel şiddet ya da kan görülmüyor. Bu görüntülerin yanı sıra, hastanelerden gelen ve hastaları fiziksel bir şiddet belirtisi olmamasına rağmen acı içinde kıvranırken gösteren diğer görsel unsurlar, sinir gazı ya da diğer bir kimyasal silaha maruz kaldıklarına dair bir ipucu olarak kabul ediliyor.

Hükümet ise ayaklanmacıları yalan söylemekle suçluyor. Devlet haber ajansı SANA bugün süren çatışmalarda birçok askerin “silahlı teröristlerin kullandığı kimyasal silahlar,” nedeniyle boğularak öldüğünü bildirdi. Kanal bölgede teröristlerle şiddetli çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Rusya ve Çin, Amerika, Fransa, İngiltere ve diğer Batı güçlerinin olayların ayrıntılı olarak araştırılması için yaptığı çağrıya katıldı.

Rusya, Esat rejiminin ayaklanmacıların kendi yandaşları üzerinde kimyasal silah kullandığı iddiasına destek verdi, ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Suriye’ye BM ile işbirliği yapma çağrısında bulundu.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Suriye’de kimyasal silah kullanımını kınadı. Devlet haber ajansının haberine göre Ruhani konuşmasında olayla iki tarafa da suçlama yöneltmedi. İran Suriye’nin müttefiki ve İran Dışişleri Bakanlığı konuşma öncesinde kanıtların, silahların Suriyeli ayaklanmacılar tarafından kullanıldığına işaret ettiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG