Erişilebilirlik

ABD Suriye’ye Asker Gönderiyor


ABD Suriye’ye Asker Gönderiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

ABD Suriye’ye Asker Gönderiyor

Amerika, Suriye’deki muhalif gruplara destek ve danışmanlık yapmaları için bu ülkeye kara birlikleri göndereceğini açıkladı. Gönderilecek asker sayısının 50’den az olacağı ve Suriye’nin kuzeyine konuşlandırılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili alınan ilk haberlerde özel kuvvetlerin IŞİD’le mücadele çerçevesinde bölgedeki yerel güçleri koordine edeceği belirtildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Obama’nın, A-10 ve F-15 savaş uçaklarının da İncirlik Üssü’ne gönderilmesi emrini verdiği kaydedildi.

Yine obama yönetimi kaynaklarından verilen habere göre, obama, özel harekat timi için Iraklı liderlerle ortak bir çalışma grubu oluşturulması emri de verdi.

Amerikalı yetkililer özel kuvvetlerin cephede savaşmak yerine ılımlı muhaliflere danışmanlık rolünde görev yapacağının altını çizdi. Bir yetkili, askerlerin lojistik rolde olacağını, silah ve mühimmatın ılımlı muhaliflere ulaşmasını temin edeceklerini ifade etti.

Kaynaklar kararın Suriye’de ılımlı muhalefeti güçlendirme stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi. Washington bir yandan da savaşın başladığı 2011 yılı Mart ayından bu yana 200 binden fazla kişinin ölümüne yol açan savaşa son vermek için diplomatik girişimlerini sürdürüyor.

Amerika’nın kararı Rusya’nın Suriye’ye hava operasyonları başlatmasının ardından geldi. Rusya, Esad rejimine desteğini artırırken aynı zamanda IŞİD’e yönelik saldırılarını genişleteceğini açıklamıştı. Ancak Rusya aynı zamanda, aralarından Washington’un desteklediği muhalif gruplar da olan farklı Esad karşıtı milisleri hedef aldı.

Amerika, yeni Suriye stratejisinin yanı sıra Irak’ın Erbil kentinde de yeni bir özel operasyon gücü kuracak. Amerika’nın bölgede Iraklılar’la işbirliği yaparak Ramadi’nin geri alınmasına destek olması bekleniyor. Kongre’den bir kaynak, Amerika’nın aynı zamanda bu merkezden Ürdün ve Lübnan’a da güvenlik desteği vereceğini belirtti.

Amerika Suriye krizine çözüm bulmak için diplomatik girişimleri de sürdürüyor. Viyana’daki görüşmelere Esad’ı destekleyen Rusya ve İran’ın dışişleri bakanlarının yanı sıra Esad’ın görevde kalmasına şiddetle karşı çıkan Suudi Arabistan ve Türkiye’nin dışişleri bakanları da katılıyor.

Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Joshua Landis, Amerika’nın yeni girişimlerinin ne Suriye’deki cephelerde büyük bir etkisi olacağını ne de diplomaside bir avantaj sağlayacağını düşünüyor.

Landis, stratejide bu tür balans ayarlarının Amerika’nın Iraklılar’a ve Ruslar’a Suriye’yi daha ciddiye aldığını söylemesine olanak sağlasa da, temel olarak hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini ifade ediyor.

Uzman, Obama’nın en azı yaparak, bir taraftan kendini eleştirenleri bertaraf etmeye, diğer taraftan da Suriye’de yeni bir bataklığa saplanmayı engellemeye çalıştığını belirtiyor. Landis, Obama’nın görevinin son 15 ayında Suriye’deki Amerikan askeri sayısını yükseltme olasılığının son derece düşük olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG