Erişilebilirlik

ABD Suriye Uçağını Düşürdü


ABD ordusu IŞİD'e karşı savaşta Amerikalılarla birlikte çalışan yerel güçleri bombalayan Suriye hava kuvvetlerine ait bir savaş uçağını düşürdü.

ABD öncülüğündeki koalisyonun Irak'taki karargahından yapılan yazılı açıklamada, Amerikan ordusuna ait F-18 Super Hornet tipi uçağın Suriye hükümetine ait S-22 tipi uçağı düşürdüğü bildirildi. Suriye uçağının, IŞİD'e karşı savaşta ABD'nin ortağı olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) savaşçılarının yakınlarını bombalaması üzerine hedef alındığı belirtildi. Düşürme vakası Suriye'nin Tabka kenti civarında oldu.

Amerikan ordusu açıklamasında, ortaklık yaptığı güçleri "toplu savunma" kapsamında hareket ettiğini ve ABD'nin Suriye hükümeti ya da Rus destekçileriyle çatışma niyetinde olmadığını belirtti.

Pentagon'un açıklamasına göre, Suriye rejimi yanlısı güçler, SDG'nin kontrolünde bulunan, Suriye'nin kuzeyindeki Tabka'nın güneyinde yer alan Ja'Din kentine saldırarak, bir grup SDG savaşçısını yaraladı ve grubu kentten çıkardı.

Bunun üzerine koalisyon güçleri güç gösterisi düzenledi ve rejim yanlılarının kente doğru ilk ilerleyişini durdurdu. Suriye yanlısı güçlerin saldırısının ardından koalisyon Rus muadillerini "gerilimi yatıştırmaya ve ateşe son verilmesini sağlamaya" çağırdı.

Bundan birkaç saat sonra da SU-22 tipi Suriye uçağı SDG savaşçılarının yakınına bombalar fırlattı ve "koalisyonla ortak güçlerin kendini toplu savunma" kapsamında F/A-18A Super Hornet tipi ABD uçağı tarafından derhal düşürüldü.

Pentagon açıklamasında, "Koalisyonun misyonu IŞİD'in Irak ve Suriye'de yenilgiye uğratılmasıdır. Koalisyon Suriye rejimi, Rus ya da rejim yanlısı güçlerle çatışma niyetinde değil ancak koalisyon ya da ortak güçleri her türlü tehdide karşı savunmaktan da tereddüt etmeyecektir" ifadeleri kullanıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG