Erişilebilirlik

ABD Siyasetinde Hicvin Önemi


ABD Siyasetinde Hicvin Önemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Siyasi hiciv sanatı, 2000 yılı aşkın bir zaman önce, Yunanistan’da ortaya çıkmış. Ancak bu sanat, 1700’lerde, bugün Amerika Birleşik Devletleri olarak bilinen coğrafyada, İngiltere’den bağımsızlık kazanmak için savaşanların çizdiği karikatürlerle popüler olmuş. Son yıllarda ise Amerika’da gece yayınlanan talk şovlarda önemli bir yer tutan siyasi hiciv, Amerika başkanları dahil bütün siyasetçileri hedef alıyor.

Siyasetçiler, Amerika’da gece yayınlanan talk şovların vazgeçilmez bir parçası.

Robert Lichter, Amerika’daki talk şovların siyaseti nasıl etkilediklerini konu alan bir kitabın yazarlarından.

Lichter, geçmişte bazı başkanları çok sert eleştiren bazı talk şov sunucularının, Başkan Barack Obama’ya karşı daha yumuşak bir tavır sergilediklerini söylüyor.

Siyasi hiciv, 1960’larda ekrana daha fazla yansımaya başladı. 1975’te başlayan ve Cumartesi geceleri yayınlanan Saturday Night Live adlı eğlence programında yapılan Amerikan başkanı taklitleriyse, bu sanatı farklı bir boyuta taşıdı. Ünlü komedyen Chevy Chase’in Başkan Gerald Ford taklidi hafızlara kazındı.

1992-2009 yılları arasında ekrana gelen ve Jay Leno tarafından sunulan “The Tonight Show” adlı talk şovla, siyasi hiciv daha da popüler oldu.

1990’larda, siyasi hiciv, gece yayınlanan talk şovların temel taşı haline geldi. Saturday Night Live’da Darrell Hammond, yaptığı Bill Clinton taklitleriyle seyirciyi kahkahaya boğdu.

Siyasetçilerse, bu şov programlarında yer almayı, iyi bir tanıtım aracı olarak görmeye başladı.

Donald Trump, geçmişte “Tonight Show”a konuk oldu.

Saturday Night Live programına ise iki kez çıktı. Ancak Trump son haftalarda, bu programda taklit edilmekten rahatsız olmaya başladı. Twitter’da Alec Baldwin’in yaptığı taklidin çok kütü olduğunu yazan Trump, ödüllü eğlence programının önyargılı olduğunu savundu.

Ancak politikacılar siyaset sahnesinden çıksa da, siyasi hiciv hayatın bir parçası olmayı sürdürecek. Lichter, siyasetin olumsuz bir hava yaydığı günümüzde, insanların gülmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Powell: “FED’in faiz indirmek için acelesi yok” – 29 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG