Erişilebilirlik

Amerika Seneye 10 Bin Mülteci Kabul Edecek


Amerika Seneye 10 Bin Mülteci Kabul Edecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Beyaz Saray, Amerika’nın önümüzdeki yıl Suriye’de şiddetten kaçan 10 bin kişiye iltica hakkı tanıyacaklarını ve Suriye’de zor şartlardaki halka yapılacak insani yardımın da arttırılacağını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Başkan Obama’nın mültecilerin ülkeye girişine gelecek aydan itibaren izin verilmesi için hazırlıkların başlaması emrini ilettiğini açıkladı. Amerika her sene dünyanın farklı yerlerinden 70 bin kişiye iltica hakkı tanıyor.

Earnest, mültecilerin Amerika’nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturmaması adına detaylı bir özgeçmiş taramasından geçeceğini söyledi. Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper bu hafta içinde Ortadoğu’daki savaşlardan kaçan mültecilerin arasına IŞİD militanlarının sızmasıyla ilgili endişesini dile getirmişti.

Avrupa da yoğun bir mülteci girişi yaşıyor. Yunanistan’ın Makedonya sınırından binlerce kişi giriş yaparken Avusturya aşırı yoğunluk nedeniyle Macaristan’la arasındaki tren seferlerini durdurdu.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizine Avrupa’dan gelen çelişkili tepkiler dikkati çekiyor.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in yaptığı, her ülkenin zorunlu kotalar belirleyerek, gelecek iki sene içinde Suriye’den 160 bin mülteciye ev sahipliği yapması çağrısını büyük çoğunlukla kabul etti. Ancak karar bağlayıcı nitelikte değil.

Romanya, kota planını reddeden son ülke oldu ve Juncker’in istediği sayıda mülteciyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını açıkladı. Slovakya da plana karşı. Macaristan ise Sırbistan’la arasındaki 175 kilometrelik sınıra, mültecilerin girişini engellemek için yerleştirdiği çitin Ekim başında tamamlanacağını beklediklerini açıkladı.

Avusturya ve Macaristan çarşamba gecesi çok sayıda mültecinin sınırlarından giriş yaptığını bildirdi. Macaristan, Sırbistan üzerinden 3 bin kişinin giriş yaptığını belirtirken, Avusturya da yakın sayıda insanın Macaristan üzerinden topraklarına ulaştığını açıkladı.

Avusturya, Macaristan’la tren seferlerini durdururken, otobüs şirketlerine de istasyonlara daha fazla sayıda mülteci getirmeyi durdurmaları çağrısında bulundu.

Mültecilerin büyük bir kısmı Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’ya ulaşmaya çalışıyor. Komşu ülkelerin tepkilerine rağmen Almanya mültecilere kucak açmış durumda.

Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel parlamentoda yaptığı konuşmada 160 bin mültecinin Avrupa’ya dağıtılmasının ilk adım olduğunu, çünkü bunun çok büyük ölçekte yaşanan bir sorunun yalnızca çok ufak bir parçası olduğunu belirtti.

Başbakan Merkel, Berlin’de bir mülteci merkezine yaptığı ziyarette alkışlarla karşılandı. Mültecilerle resim çektiren Merkel’e “ana Merkel” tezahüratlarında bulunuldu.

Berlin’e karısı ve 4 çocuğuyla varan Iraklı mülteci Lait Mecit, insanların sevginin anlamını bildiğini, ölümden döndüklerini ve şimdiki hayatı için Allah’a şükrettiklerini söyledi.

Avusturya’nın doğusundaki Nickelsdorf kasabasında toplanan binlerce kişi de önce Viyana’ya, oradan da Almanya ve diğer ülkelere geçiş için toplandı.

Avusturyalı yetkililer sınıra tren göndererek mültecileri özel trenlerle taşıyıp taşımamayı tartışıyor.

Avusturya’nın geçtiğimiz hafta iltica başvurularını kabul edeceğini açıklamasıyla binlerce mülteci ülkeye akın etti. Avrupa, son 70 senenin en yoğun mülteci akımına sahne oluyor. Birçok insan Suriye, Afganistan, Irak ve Ortadoğu’nun diğer ülkeleri ve Afrika’daki şiddetten kaçmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG