Erişilebilirlik

ABD'de Şirketlerin Seçim Kampanyasına Bağışları Kaygı Konusu


Amerika Anayasa Mahkemesi iki yıl önce şirketlerin seçim kampanyalarına yaptığı bağışların sınırlandırılamayacağına karar vermişti. Mahkeme kararı ifade özgürlüğünün sınırlandırılamayacağı esasına dayandırıyordu ancak şimdi bu bağışların seçim süreci üzerindeki etkisi tartışılıyor

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Newt Gingrich, hem Anayasa Mahkemesi’nin kararını destekleyen hem de bu karardan en çok zarar gören isim olarak öne çıkıyor. Iowa önseçiminden önce Gingrich’i hedef alan seçim reklamları, milyonlarca dolarlık bağış sayesinde hazırlanmıştı. Maddi destek, adı açıklanmayan ve Gingrich’in rakibi Mitt Romney’i destekleyen şirketler tarafından sağlanmıştı.

Özel şirketler tarafından finanse edilen bu reklamların Gingrich’in Iowa önseçimini kaybetmesine neden olduğu düşünülüyor.

New York Belediye Konseyi üyesi Charles Barron’ın yorumu şöyle: “Bu beni çok güldürdü. Çünkü, özel şirketlerin sınırsız bir şekilde siyasi kampanyalara bağış yapmasını en çok savunan Newt Gingrich’ti. Bu sonunda en çok ona zarar verdi.”

New York Belediye Konseyi, özel şirketlerin bireyler gibi ifade özgürlüğü ilkelerinden yararlanamayacağını; bağış yapmanın ifade özgürlüğü ilkesi tarafından korunamayacağını savunan bir tasarıyı onayladı.

Jonah Minkoff-Zern, siyasi kampanyalara özel sektör yerine kamu tarafından maddi destek sağlanmasını savunan bir sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, bu konuda şöyle konuşuyor: “Bir oy kullanabilen vatandaşla, siyasi kampanyalara sınırsız maddi destek verebilecek bir şirketin konumu kıyasalanamaz.”

New York Konseyi’nde tasarıya “hayır” oyu veren Eric Ulrich Romney’i destekliyor: "Kararı desteklemeseniz de bu çok önemli bir karardı. Fikrini desteklemediğiniz için bir kitleye aynı hakların tanınmaması adaletli bir yaklaşım olamaz.”

Ulrich, eşit haklar ifadesini kullanarak Amerika’da gazetelerin, dini grupların da seçimleri etkileyebilecek kampanyalar yapabildiğini hatırlatıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı, Citizens United adlı kuruluş aleyhine açılan dava üzerine alınmıştı. Bu kuruluş, özel şirketlerin kaynaklarını kullanarak 2008 seçiminde dönemin başkan aday adayı Hillary Clinton’ı şiddetle eleştiren bir film hazırlamıştı.

XS
SM
MD
LG