Erişilebilirlik

ABD Seçimlerinde Hile Yapılabilir mi?


ABD Seçimlerinde Hile Yapılabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Michigan Üniversitesi lisansüstü öğrencisi Matt Bernhard, oy kullanma makinasını açmak için ihtiyacı olan tek şeyin bir kalem olduğunu söylüyor.

Oy kullanam makinaları 20 eyalette kullanılıyor ve makinaların girişinin arkasında oyların saklandığı hafıza kartı var.

Matt Bernhard, kötü niyetli bir kişinin makinaya oy kullanmak için gelip hafıza kartını çıkarıp virüslü yazılım yükleyebileceğini söylüyor.

Michigan Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünde profesör olan Alex Halderman, bu makinalara yüklenebilecek virüs programını bile geliştirdiklerini belirtiyor. Uzman, on yıldır elektronik oy kullanma makinaları üzerine çalışıyor.

Halderman, ”Seçim sistemleri üzerine çalışmaya başladığım dönemde en büyük kaygı, akademik çevreden birinin oyları hack’leyip değiştirmesiyle ilgiliydi. Ama son on yıldır yabancı ülkelerdeki siber korsanların da saldırı düzenleme riski doğdu” diyor.

Uzmana göre seçimlere leke sürmek için oyları çalmak gerekmiyor. 2014'te Ukrayna'da siber korsanlar oy sayımı sistemine girdi ve seçimleri geçersiz kılmak için sonuçları hatalı gibi göstermeye çalıştı. Bu tehdit Amerika için de geçerli.

Siber korsanların seçmen listeleriyle oynayıp kayıtlı seçmenlerin oy kullanmasını engellemesi de mümkün.

Ohio eyaletinin Wood İlçesi Seçim Kurulu Başkanı Terry Burton, oy kullanma işleminin pürüzsüz gerçekleşmesi için çalışıyor. Makinaların elektronik oyların kağıt kopyalarını da saklaması, önemli bir güvenlik önlemi.

Seçmenlerin kağıt kopyadaki verileri ne kadar sık kontrol ettikleri bilinmiyor. Amerika’da seçmenlerin dörtte biri, kağıt kopya çıkarmayan makinalarda oy kullanacak.

Amerika çapındaki farklı makinalara müdahale etmek son derece zor. Uzmanlar, olası bir müdahalenin etkilerinin kısıtlı olacağı görüşünde.

Ancak anketler, Ohio gibi bazı kilit eyaletlerde seçimin başabaş gittiğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG