Erişilebilirlik

ABD'de Seçim Kampanyasında Gündem Terör


ABD'de Seçim Kampanyasında Gündem Terör
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Amerika’da başkanlık yarışı kızışıyor. 1 Şubat’ta Iowa ve 9 Şubat’ta New Hampshire’da yapılacak ön seçimler için geri sayım başladı. Son anketler, terör ve ulusal güvenlik sorunlarının seçmenin öncelikli gündemi olduğunu gösteriyor. Halkın bu konudaki kaygılarını gidermek için yarışan Cumhuriyetçi ve Demokrat aday adayları, son tartışmalarda Suriye’deki iç savaş ve IŞİD konularına odaklanıyor.

Suriye’deki iç savaş ve IŞİD’le mücadele, Amerikan dış politikasında ilk sıradaki yerini koruyor. Bu konu, başkanlık için yarışan adaylar arasında büyük görüş ayrılıkları yaratıyor.

Cumhuriyetçi cephenin lideri Donald Trump, Amerika’yı terör saldırılarından korumak için IŞİD’i yok etme sözü veriyor: “Sert ve güçlü olmaya ihtiyacımız var. Artık dünya bize yeterince saygı duymuyor. Eğer bu durumu bir an önce değiştirmezsek, sadece daha fazla zayıflarız ve çözülme yaşarız. Buna izin veremeyiz.”

Trump’ın en yakın rakibi Teksas Senatörü Ted Cruz is hava saldırılarına odaklanıyor: “Şu anda Obama günde 15 ila 30 hava saldırısı düzenliyor. Ama bu yeterli değil. Çok büyük bir hava gücüne ihtiyacımız var. Ayrıca Kürtleri silahlandırmalı ve IŞİD militanlarıyla bulundukları yerde savaşmalıyız.”

Florida Senatörü Marco Rubio ise, uluslararası bir kara gücüne ihtiyaç olduğunu savunuyor: “IŞİD’le mücadelede hava saldırıları çok önemli ama cephede savaşacak bir kara gücü de gerekiyor. Bu kara gücünü de ağırlıklı olarak Sünni Araplar oluşturmalı.”

Rubio Suriye’de rejim değişikliği de olması gerektiğini söylerken Cruz ve diğer Cumhuriyetçi aday adayı Rand Paul bu görüşe katılmıyor.

Demokrat Parti cephesindeyse, eski dışişleri bakanı Hillary Clinton IŞİD’e karşı saldırgan bir askeri politika izlenmesi gerektiğini savunurken, Amerikan askerlerinin kara savaşına sokulmasına karşı çıkıyor: “IŞİD militanları Amerikan askerlerinin Ortadoğu’ya geri dönmesini, kara savaşına girmesini istiyor. Böylece hem hedef sayısı artacak hem de daha fazla militan kazanmak için harika bir fırsat ele geçirmiş olacaklar.”

Clinton’ın en güçlü rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders, Suriye’de rejim değişikliği konusunda Clinton’la farklı görüşte: “Amerika’ya Esat değil IŞİD saldırıyor. IŞİD, Fransa’ya ve Rusya’ya da saldırıyor. Şu anda en önemli dış politika ve askeri politika önceliğimiz IŞİD’i yok etmek olmalı.

Siyasi uzman John Fortier’a göre, halkın terör kaygıları adayların seçim kampanyalarında ağırlıklı bir rol oynuyor: “Konu Amerika’yı da tehdit eden terör olduğunda, Amerikalılar IŞİD’in Amerikalılar’ın kafalarını kestiğini, Paris’e veya San Bernardino’ya saldırdığını izlediğinde, sorun gerçek bir boyut kazanıyor ve Cumhuriyetçiler de bu durumu değerlendiriyor.”

Son anketler, seçmenlerin terör ve ulusal güvenlik konularını ekonomiden daha fazla önemsediğini ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG