Erişilebilirlik

ABD 'Saydamlık, Hukukun Üstünlüğü'ne Vurgu Yaptı


ABD 'Saydamlık, Hukukun Üstünlüğü'ne Vurgu Yaptı
ABD 'Saydamlık, Hukukun Üstünlüğü'ne Vurgu Yaptı

Amerikan yönetimi Ergenekon soruşturması konusundaki gelişmeleri yakından izlediklerini; davanın saydam bir şekilde devam etmesini ve sanıkların kanuni haklarından yararlanabilmesini temenni ettiklerini bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine İnternet Andıcı soruşturmasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanması konusunda davayı yakından izlediklerini, saydamlık ve hukukun üstünlüğü konusundaki görüşlerini Türk hükümetine sürekli olarak ilettiklerini belirtti.

Nuland, “Türk hükümetini, soruşturmanın ve yargılamaların saydamlığını; bütün sanıkların uluslararası standartlara uygun bir şekilde kanuni haklarından yararlanabilmelerini garanti etmesini teşvik ettik. Bu eski genelkurmay başkanı için de geçerli.”

Gelişmeleri yakından izlediklerini söyleyen Amerikalı sözcü dava kapsamında “Anayasaya ve uluslararası standartlara uyulmasını arzu ettiklerini,” söyledi.

“Basın Özgürlüğü Konusunda Kaygılıyız”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, dün de, Türkiye'de basın özgürlüğüyle ilgili ciddi kaygılarını Türk hükümetine açıkça dile getirmeye devam ettiklerini bildirdi.

Nuland, dünkü basın toplantısında Türkiye'de gazetecilerin yargılanmasıyla ilgili bir soru üzerine, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Türkiye ziyareti sırasında Washington'un basın özgürlüğü konusundaki politikasını Türk hükümetine açıkça anlattığını belirtti.

Sözcü Victoria Nuland, ''Dolayısıyla dava sürecini dikkatle izliyor ve Türkiye'de basın özgürlüğü konusundaki ciddi kaygılarımızı Türk hükümetine açıkça dile getirmeye devam ediyoruz'' dedi.

''Bu davaların sürmesinin, Dışişleri Bakanı Clinton'ın uyarılarının duymazdan gelindiğini gösterdiği konusunda kaygınız var mı'' şeklindeki bir soru üzerine Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nuland, ''Bu davanın, uluslararası standartlarla, uluslararası insan haklarıyla tutarlı bir biçimde ilerleyip ilerlemediğini görmemiz gerekiyor. Bir yargıda bulunurken temel alacağımız standart bu'' diye konuştu.

XS
SM
MD
LG